До новин

З Єврогазбанку вивели понад 3,3 млрд грн - ФГВФО

26 травня, 2017
Банкрутство фінустанов
З Єврогазбанку вивели понад 3,3 млрд грн - ФГВФО

Кредитний портфель Єврогазбанку був сформований за принципом «фінансової піраміди», з нього вивели 3,3 мільярди доларів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

У структурі активів Єврогазбанку кредитний портфель складає 82,4%, а його вартість «на папері» становить 3,6 млрд грн незалежні суб’єкти оціночної діяльності оцінили його у 1,6 млрд грн.

Як наголошують у Фонді, майже 92% кредитного портфелю юридичних осіб Єврогазбанку було сформовано за принципом фінансової піраміди. За період 2012-2014 рр. з банку було виведено 3,3 млрд грн коштів шляхом кредитування структур опосередковано пов’язаних з менеджментом банку.

Проведений аналіз свідчить про те, що нові кредити видавались для сплати відсотків за раніше отриманими позиками. Зобов’язання вказаних структур перестали обслуговуватись відразу після введення в банк тимчасової адміністрації.

Крім того, у результаті аналізу встановлено, що протягом року до моменту запровадження тимчасової адміністрації, керівництво банку здійснило заміну високоліквідного забезпечення загальною вартістю 0,54 млрд грн на малоліквідне. На суму 0,04 млрд грн забезпечення було виведено без будь-якої заміни взагалі.

У бухгалтерському обліку банку вказувалось, що його портфель цінних паперів, інших фінансових інструментів та корпоративних прав становить 0,3 млрд грн. Оціночна ж вартість цих інструментів визначена на рівні 0 грн.

Основні засоби та інші необоротні активи оцінені утричі менше від їхнього номіналу. Загальна вартість ліквідаційної маси Єврогазбанку (станом на березень 2015 року), зазначена «на папері», становить 4,37 млрд грн, а оціночна – 1,69 млрд грн. (оцінку проводило ТОВ «Консалтингюрсервіс»).

Витрати Фонду гарантування на виплати гарантованої суми вкладникам цього банку склали 1,21 млрд грн. Загальна сума акцептованих кредиторських вимог становить 2,14 млрд грн.

Уповноважена особа Фонду гарантування подала 63 заяви до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень посадовими особами Єврогазбанку, боржниками та пов’язаними особами банку на загальну суму 3,38 млрд грн.

Також, до суду було подано 59 позовів про стягнення заборгованості за кредитними договорами на загальну суму 5,11 млрд грн. Результатом розгляду цих справ, станом на травень 2017 року, було відкрито виконавчих проваджень на загальну суму 3,85 млрд грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація,  на продаж виставили активи збанкрутілих банків на 8 млрд гривень, зокрема сновні засоби та права вимоги за кредитами АТ «Єврогазбанк» – на 7,48 млн гривень.

Коментарі
Додати коментар