До новин

Тігіпко отримає контроль над неплатоспроможним Діамантбанком

13 червня, 2017
Санація
Тігіпко отримає контроль над неплатоспроможним Діамантбанком

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб визначив приймаючою фінустановою для неплатоспроможного Діамантбанку ТАСкомбанк Сергія Тігіпка.

Про це повідомив колишній голова правління Діамантбанку Олег Ходачук на своїй сторінці в Facebook, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Щойно Фондом гарантування вкладів прийнято рішення про приймаючий банк на базі активів Діамантбанку. Приймаючий банком визначено ТАС», - написав Хожачук.

За його словами, обсяг активів, які отримає ТАСкомбанк, дозволить в повному обсязі компенсувати всю суму вкладників до 200 тис. грн (на момент введення адміністрації ця сума становила 1,24 млрд грн). При цьому в структуру заявки не ввійшли деякі великі активи: 600 млн грн готівкою, житлова нерухомість в центрі Києва, бізнес-центри, бази відпочинку, що працюють кредити та ін.

«У заявку ТАСа ці активи не увійшли або тому, що їм не дозволили отримати обсяг активів, що перевищує гарантовану суму, або оцінка Фонду по конкретних об'єктах перевищувала аналогічну оцінку банку «ТАС» - припустив Ходачук.

У Фонді гарантування інформацію поки не підтвердили. Про зацікавленість ТАСкомбанку в створенні на базі Діаманта перехідної фінустанови стало відомо на початку червня. Тоді в Фонді підкреслювали, що не зовсім згодні з первісною заявкою банку Тігіпко з приводу цієї угоди.

«Створити банк, дати йому 500 млн грн живими грошима плюс ще 500 млн грн субординованого боргу, щоб виплатити 1,2 млрд грн вкладникам - це дуже сумнівний захід. Якщо кредитори 4-ї черги ще на щось можуть розраховувати, то на сьому чергу, до якої відносяться юрособи, активів не вистачає» - коментував тоді ситуацію глава Фонду Костянтин Ворушилін.

Діамантбанк був визнаний неплатоспроможним 24 квітня. Офіційним мотивом відкликання в банку ліцензії в НБУ назвали невиконання графіка по докапіталізації (на 1 квітня банк повинен був збільшити капітал на на 750 млн грн). Олег Ходачук в свою чергу однієї з причин банкрутства називав арешт одного з акціонерів Діаманта екс-нардепа Миколу Мартиненка ( «Народний фронт»). Другим ключовим власником банку виступають Давид Жванія (23,80%) і Ігор Керезь (44,49%).

Коментарі
Додати коментар