До новин

Збанкрутілий Дельта Банк судиться з Ахметовим за «телефонні» борги

20 червня, 2017
Резонансні справи
Збанкрутілий Дельта Банк судиться з Ахметовим за «телефонні» борги

9 червня Госпсуд міста Києва поновив провадження у справі за позовом ліквідатора Дельта Банку до ТОВ «ЕСУ» (власник «Укртелекома», кінцевий бенефіціар – Рінат Ахметов) щодо стягнення 19,4 млн грн.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

У листопаді 2016 року в рамках цього судового процесу була призначена судова економічна експертиза, у зв’язку з чим провадження у справі зупинялося до отримання висновку експерта.

В обґрунтування своїх вимог ліквідатора Дельта Банку посилався на порушення відповідачем умов випуску облігацій ТОВ «ЕСУ» (був зареєстрований 12.04.2013) та несвоєчасне перерахування відсоткового доходу за 9-ий і 10-ий відсотковий періоди за іменними звичайними облігаціями серії С (160 872 шт; номінал – 1 тис грн).

Представник ТОВ «ЕСУ» заперечував указану суму, зазначаючи, що доданий позивачем розрахунок до позову відображений необ`єктивно, без детальних формул з числовими значеннями і математичними розрахунками, внаслідок чого перевірити правильність нарахування відсоткового доходу за заявлений період немає можливості.

З огляду на цю розбіжність, і була призначена судова економічна експертиза.

Як писав Finbalance, у середині березня ТОВ «ЕСУ» мало погасити облігації на 4,6 млрд грн, однак не зробило цього.

У коментарі ТОВ «ЕСУ» констатувалося, що «на жаль, скрутна економічна ситуація вимагає реструктуризації зобов’язань». «ТОВ «ЕСУ» працює над планом реструктуризації цих зобов’язань та не коментує перебіг переговорів з держателями облігацій», - констатували в ТОВ «ЕСУ».

Розміщення облігацій в 2011 році сприяло ТОВ «ЕСУ» приватизації 92,8% акцій «Укртелекома» (за них Фонд держмайна отримав 10,6 млрд грн). На той час ТОВ «ЕСУ» було підконтрольним австрійській компанії EPIC, а в 2013 році ТОВ «ЕСУ» перейшло під контроль Р. Ахметова.

Тоді основними покупцями облігацій ТОВ «ЕСУ» стали Ощадбанк і Укрексімбанк.

24 травня 2017 року Госпсуд м. Києва порушив провадження в справі за позовом Ощадбанку до ТОВ «ЕСУ» про стягнення 886,5 млн грн. При цьому ще торік Ощадбанк звертався в суд з позовом до ТОВ «ЕСУ» щодо стягнення відсоткових платежів по облігаціям на 714 млн грн.

31 травня Госпсуд м. Києва порушив провадження в справі за позовом Ощадбанку до «Укртелекома» щодо стягнення 1,1 млрд грн.

05 травня Госпсуд м. Києва порушив провадження в справі за позовом Укрексімбанку до ТОВ «ЕСУ» щодо стягнення 2,83 млрд грн, з яких 2,24 млрд грн простроченої заборгованості по номінальній вартості облігацій; 354,1 млн грн – простроченої заборгованості за відсотковим доходом по облігаціям; 119,2 млн грн – пеня за прострочення зобов`язань по облігаціям; 92,4 млн грн – інфляційна складова простроченого зобов`язання по облігаціям; 24,9 млн грн - 3% річних у зв`язку з простроченням зобов`язань по облігаціям.

02 червня суд задовольнив клопотання Укрексімбанку та наклав арешт на 92,79% акції «Укртелекома» (саме такий пакет акцій належить ТОВ «ЕСУ»).

Додамо, що ще з минулого року цей держбанк судиться з ТОВ «ЕСУ» щодо стягнення відсоткових платежів по облігаціям на 810 млн грн.

У 2011 році Сбербанк повідомляв про виділення для «Укртелекома» кредиту на 250 млн дол. Як зазначалося тоді, кредитна лінія мала складатися з двох траншів терміном три і п`ять років. Кредитні ресурси мали бути спрямовані на рефінансування боргів «Укртелекома», а також на фінансування капітальних вкладень та поповнення обігових коштів.

У травні 2017 року журналіст Олександр Дубінський з посиланням на власні джерела писав, що Приватбанк аналізує можливість видачі кредиту для «Укртелекома», щоб компанія, яка наразі підконтрольна Р. Ахметову, рефінансувала борг перед Сбербанком на 810 млн грн.

«За моїми даними, неформальну вказівку правлінню Приватбанку розглянути цей кредитний проект і видати «Укртелекому» гроші надійшла з Адміністраціі Президента, з якою останнім часом у пана Ахметова дуже багато спільних інтересів. Безпосередня комунікація з Шлапаком йде через НБУ, де також рекомендують видати цю позику», - зауважував О. Дубінський.

P.S. 09 червня наглядова рада «Укртелекому» надала згоду на продаж облігацій внутрішньої держпозики на 80,8 млн грн для банку ПУМБ (також підконтрольний Р. Ахметову). Крім того, наглядова рада компанії схвалила договiр №ДД-459/2017 вiд 05.05.2017 про продаж держоблігацій для ПУМБ на 100,99 млн грн та договір №ДД-471/2017 вiд 12.05.2017 про продаж держоблігацій на 79,99 млн грн.

Коментарі
Додати коментар