До новин

До кінця року усі активи банків в управлінні ФГВФО продаватимуть через ProZorro

23 червня, 2017
Продаж
До кінця року усі активи банків в управлінні ФГВФО продаватимуть через ProZorro

До кінця 2017 року Фонд гарантування вкладів фізосіб планує виставити на продаж у систему ProZorro.Продажі усі активи банків, що ліквідуються.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Рік тому було підписано Меморандум щодо намірів співпраці у побудові в Україні прозорої та ефективної системи реалізації активів банків, що ліквідуються. За цей час спільними зусиллями Фонду гарантування вкладів фізичних осіб та проектної команди ProZorro.Продажі, Міністерства економічного розвитку та торгівлі, громадської організації Transparency International Україна вдалося створити і впровадити абсолютно нову систему реалізації банківських активів. І вже до кінця 2017 року Фонд гарантування планує виставити на продаж у систему ProZorro.Продажі усі активи банків, що ліквідуються», - зазначили у Фонді.

«Для Фонду гарантування розробка системи, яка гарантуватиме справедливість та прозорість проведення аукціонів та максимально унеможливить стороннє втручання у перебіг  торгів, тривалий час залишалось першочерговим завданням. Усвідомлюючи усі недоліки аукціонів з «молотка», ми першими вирішили перевести усі торги на електронні торгівельні майданчики. Та й електронними торгами окремі біржі досить швидко навчилися маніпулювати. Ми зрозуміли, що нам потрібна система, яка просто не дасть можливості зловживати перебігом торгів. Команда Фонду сформулювала ідею і почала шукати партнерів для її реалізації. Рік тому, підписавши Меморандум, ми з ProZorro почали створювати систему ProZorro.Продажі, що працює за принципом «усі бачать все». І сьогодні Фонд готовий рухатись далі, впроваджуючи наступні етапи удосконалення процесу реалізації активів банків, що ліквідуються», – сказав під час брифінгу Костянтин Ворушилін, директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Сьогодні Фонд гарантування відповідає за ліквідацію 87 банків. Реалізація їх майна у максимально стислі строки за максимальною ціною – одне з першочергових завдань. Отримані від продажу активів кошти спрямовуються на задоволення вимог кредиторів. Для того, щоб уникнути спекуляцій щодо ціни активів, зокрема звинувачень у  «заниженні оцінки», Фонд розпочав «пілотний проект», за умовами якого лоти виставляються на перші торги за балансовою (максимальною) вартістю, з можливістю поступового зниження ціни до 30% від номіналу. Таким чином ціну активів визначає тільки попит та купівельна спроможність інвесторів.       

Аби прискорити процес пошуку ринкової вартості та зрештою – реалізації активів, уже у вересні розпочнеться черговий етап еволюції системи продажу активів банків, що ліквідуються – запровадження нової моделі торгів, побудованої за принципами голландських аукціонів.

Коментарі
Додати коментар