До новин

Екс-власники Приватбанку майже припинили повертати борги

23 червня, 2017
Борги
Екс-власники Приватбанку майже припинили повертати борги

Заступниця глави НБУ Катерина Рожкова розповіла, що пов’язані з екс-власниками Приватбанку особи в травні виплатили по боргам лише 10% необхідної суми (при тому, що йдеться лише про виплату відсотків, без погашень тіла відповідних інсайдерських кредитів).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на Finbalance.

«Обслуговування кредитів у портфелі Приватбанку. Яка динаміка була до націоналізації, яка – в перші місяці після націоналізації? Що відбувається зараз? У кінці грудня – в січні портфель ще обслуговувався. Сплачувалися відсотки, без погашень, оскільки кредити були на дуже довгий термін реструктуризовані. З лютого в нас почав гірше обслуговуватися фінансовий лізинг. І на сьогодні маємо прострочку по сплаті відсотків десь близько 40%. А прострочка – це ознаки дефолту. З вересня клієнти повинні почати гасити «тіло», невеликим частинами, але все-таки. Зважаючи на те, що є прострочка по відсоткам, думаю, що буде проблематично почати гасити тіло. По решті портфеля – там теж є прострочка. За останній період (травень) – лише близько 10% необхідних платежів було здійснено», - розповіла Рожкова.

За її словами, Приватбанк продовжує нараховувати відсотки на балансі по проблемним кредитам.

«Тобто процентні доходи декларуються, а по факту їх немає. Реально отриманий дохід – це дохід від купону по держоблігаціям, і процентні платежі населення і МСБ. Цей портфель невеликий порівняно з масштабами банку (балансова вартість біля 30 млрд), але він працює», - зауважила Рожкова.

Заступник глави НБУ звернула увагу, що в рамках осінньої реструктуризація інсайдерських кредитів у портфелі Приватбанку надавалися нові кредити, обсяг яких перевищував обсяг старих боргів, оскільки передбачалося надання коштів, щоб гасити відсотки.

«Після націоналізації ми ці кредитні лінії закрили, тому що не можемо кредитувати на погашення відсотків. Це ненормально», - додала вона.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, НБУ рекомендує Приватбанку врегулювати боргові відносини із ФК «Динамо».

Коментарі
Додати коментар