До новин

Мінфін й НБУ не можуть погодити реструктуризацію ОВДП

17 липня, 2017
Борги
Мінфін й НБУ не можуть погодити реструктуризацію ОВДП

Міністерство фінансів і Національний банк ще не досягли остаточної домовленості про репрофайлінг облігацій внутрішньої державної позики у власності НБУ.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«У другій половині травня Національний банк отримав від уряду проект постанови про репрофайлінг для остаточного узгодження параметрів угоди. У відповідь НБУ передав Міністерству фінансів прийнятну з точки зору НБУ схему проведення репрофайлінгу і всі супутні розрахунки. Подальше рішення цього питання залежить від рішення Мінфіну», - повідомили в прес-службі НБУ.

У прес-службі Міністерства фінансів підтвердили, що умови здійснення репрофайлінгу портфеля ОВДП у власності Нацбанку ще не узгоджені.

«Переговори про угоду дійсно йдуть довго. Необхідно витримати баланс - продовження терміну обігу облігацій і скорочення витрат бюджету з обслуговування державного боргу з одного боку і уникнути істотного зниження прибутку Національного банку з іншого. Крім того, з боку НБУ таку операцію повинна оцінити аудиторська компанія» , - повідомили в прес-службі Мінфіну.

Як повідомлялося, 24 травня Кабмін схвалив репрофайлінг облігацій внутрішньої держпозики, які перебувають у портфелі Нацбанку.

Сам регулятор хоче виключити норму про можливість перегляду прибутковості держпаперів в разі істотного зростання інфляції.

Нацбанк - найбільший власник боргів уряду. На ранок 24 травня у власності НБУ перебували ОВДП на 377,9 млрд грн. Але під обмін нових паперів на старі підпадуть держоблігації на суму 221,6 млрд грн - це трохи більше половини портфеля НБУ (58,6%).

Репрофайлінг буде виглядати наступним чином. ОВДП номінальною вартістю 221,58 млрд грн і накопичений за ним купонний дохід на 7 млрд грн будуть обмінені на нові ОВДП номінальним обсягом 229 млрд грн.

Нові держоблігації будуть випускатися 40 окремими випусками. Вони будуть погашатися щорічно з 2025 по 2047 рік одним платежем (10 травня або 10 листопада).

Ставка відсоткового доходу встановлюється на рівні інфляції останніх 12 місяців плюс 1,5 процентного пункту.

Коментарі
Додати коментар