До новин

Кримінальні провадження щодо банківських банкрутств концентруються, в кращому разі, на «стрілочниках»

18 липня, 2017
Банкрутство фінустанов
Кримінальні провадження щодо банківських банкрутств концентруються, в кращому разі, на «стрілочниках»

Ситуація навколо найбільших банків-банкрутів зайвий раз підтверджує, що в Україні кримінальні провадження — це бізнес, а справжні винуватці банкрутства банків досі не покарані.

Про це йдеться у статті Романа Івченка і Юрія Сколотяного у газеті «Дзеркало тижня», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Автори констатують, що «цапами відбувайлами» у кримінальних провадженнях по банківських банкрутствах стають, в кращому випадку, топ-менеджери банків. У низці кримінальних проваджень (НАБУ, Генпрокуратури, Нацполіції) по сумнівним операціям найбільших банків-банкрутів (зокрема, по операціям Дельта Банку, банку «Фінанси і кредит», банку «Надра», Платинум Банку) фігурують в т. ч. посадові особи НБУ.

«Це стосується і періоду керівництва Нацбанку С. Кубіва (який сьогодні є першим віце-прем'єром) та Валерії Гонтаревої», - йдеться у матеріалі.

Однак конкретних звинувачень досі нікому не висунуто.

За даними Фонду гарантування, він подав заяви до правоохоронних органів про вчинення порушень власниками і топ-менеджерами банків-банкрутів на 183 млрд грн.

У відкритих кримінальних провадженнях мова йде в основному про інсайдерске кредитування, а також, зокрема, про сумнівні операції з коррахунками в іноземних банках (щоправда, принаймні в частині випадків це могло бути в тому числі схемне «малювання» капіталу банків в Україні).

«Цікаво, на практиці цапами відбувайлами в найліпшому разі стають топ-менеджери банків (зокрема, «Дельти», «Фінанси та кредит», Імексбанку). І тут річ не в тому, що претензії до них несправедливі: в більшості випадків ці банкіри, мабуть, усвідомлювали, де й на кого працюють, що підписують... Однак виникає запитання: як можна притягати до відповідальності тільки екс-топів банків за видачу кредитів підприємствам, які підконтрольні власникові банку, без претензій саме до бенефіціара банку? Як свідчать матеріали різних правоохоронних органів, це цілком можливо», - стверджується у статті.

Справедливості заради слід сказати, що є кримінальні провадження, де згадуються кінцеві бенефіціари банків (у числі яких К. Жеваго, Н.Лагун та інші). Але, на відміну від банкірів, їм навіть підозри не оголошені, хоча в окремих випадках бували обшуки. При цьому ніхто нікому наручники не одягав, не кажучи вже про реальні терміни ув'язнення.

«Усі ці банківські історії зайвий раз підтверджують, що в Україні кримінальні провадження — це бізнес. Тобто, якщо силовики когось і хапають, то або слабкого, або того, хто не захотів платити, або того, кого «зливає» власник банку-банкрута», - резюмують журналісти.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ФГВФО шукає компанію, що забезпечить охорону майна банків-банкрутів.

Коментарі
Додати коментар