До новин

Нацбанк буде ініціювати виключення PwC з реєстру аудиторів банків

18 липня, 2017
Законодавство
Нацбанк буде ініціювати виключення PwC з реєстру аудиторів банків

Національний банк України має намір ініціювати виключення міжнародної аудиторської компанії PwC з реєстру компаній, які можуть проводити аудит у банках.

Про це розповіла заступник голови НБУ Катерина Рожкова в інтерв'ю LIGA.net, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«PwC крім «Привату» проводила аудит великих держбанків. Відразу після націоналізації ми зажадали у держбанків провести заміну аудитора. У грудні це зробити вже було нереально, але в цьому році вони вже не будуть проводити аудит. Найближчим часом на аудиторському комітеті ми будемо ініціювати виключення PwC з реєстру компаній, які можуть проводити аудит банків», - заявила вона.

Відповідаючи на питання про претензії до PwC, заступник голови НБУ зазначила, що різниця між рівнем капіталу, який підтвердив PwC і E&Y, складає більше 160 млрд грн.

«PwC підтвердив 27 млрд грн капіталу в 2015 році, а E&Y сказав, що балансовий капітал становив майже мінус мільярд грн. І це вже після докапіталізації банку державою на 107 млрд грн і операції bail-in, коли в капітал було переведено 29,4 млрд грн», - зазначила Рожкова.

За її словами, такі різні оцінки не можуть пояснюватися різницею у трактуванні міжнародних стандартів.

«PwC підтвердили фінансову звітність Приватбанку, яка, на їх думку, у всіх аспектах відображала все, що з банком відбувалося. Але як виявилося згодом, звіт 2015 року не відображав дійсність. Національний банк у 2015 році вже робив діагностику в «Приваті» і вже тоді ми показували PwC їх прогалини - застав немає, кредити не погашаються і так далі», - заявила заступник голови НБУ.

Нагадаємо, за націоналізацію Приватбанку кожен українець заплатив вже понад 3650 грн і продовжує платити. Експерти також впевнені, що ситуація з Приватбанком - яскравий приклад нинішньої інституційної слабкості НБУ.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Приватбанк за часів Коломойського порівняли з фінансовою пірамідою.

Коментарі
Додати коментар