До новин

Паралельно із судовою реформою в Україні потрібно запроваджувати інститут медіації - нардеп

19 липня, 2017
Законодавство
Паралельно із судовою реформою в Україні потрібно запроваджувати інститут медіації - нардеп

Інститут медіації допоможе розвантажити судову систему і запропонує фізичним і юридичним особам додатковий механізм позасудового розгляду справ.

Так вважає заступник голови комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя, один із співавторів законопроекту «Про медіацію» Сергій Алєксєєв, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Світова практика довела - введення інституту медіації сприяє не тільки розвитку громадянського суспільства і формування культури мирного вирішення конфліктів, але і розвантажує судову систему від незначних справ. Тому введення цього інституту буде сприяти судовій реформі, розвантаживши суди від справ, де сторони самостійно можуть прийти до згоди», - сказав він.

Алексєєв пояснив, що медіація, за своєю суттю є структурованими переговорами, в яких сторони намагаються на добровільних засадах досягти згоди за допомогою сертифікованого фахівця - медіатора. У той час, як медіація широко застосовується в ЄС, Австралії і США, в Україні вона досі не регламентована на законодавчому рівні, хоча багато фахівців вже отримали відповідні сертифікати.

«На відміну від третейських і звичайних судів, медіація має суттєві переваги у вигляді економії часу і коштів, мінімум формальних факторів і впливу держави, а в досягненні результату зацікавлені обидві сторони. У той же час звернення до цієї процедури зберігає права звертатися до суду, а її застосування неможливе у справах про тяжкі злочини, або таких справах, де сторони не можуть укласти мирову угоду або угоду про примирення відповідно до чинного законодавства», - сказав він.

У той же час Алєксєєв зазначив, що хоча медіація і мінімізує втручання держави у вирішення суперечок, саме на державному рівні повинні бути встановлені вимоги щодо стандартів, які гарантують дотримання публічних інтересів у сфері медіації.

«Наш законопроект саме на це і спрямований. Він також чітко передбачає, що засоби і методи проведення медіації не повинні суперечити чинному законодавству, а угода за її результатами не може містити положень, що суперечать законодавству, інтересам держави і суспільства. Ми пропонуємо чіткі правила, які сприятимуть розвитку цієї позасудової форми вирішення спорів», - пояснив депутат.

Коментарі
Додати коментар