До новин

Держава не зможе покрити свої витрати на Приватбанк – експерт

20 липня, 2017
Збитки
Держава не зможе покрити свої витрати на Приватбанк – експерт

Виконавчий директор Фонду Блейзера Олег Устенко прокоментував поточну ситуацію довкола Приватбанку, він вважає, що держава не зможе покрити свої витрати на Приватбанк.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на Finance.ua.

«Для утримання Приватбанку на плаву вже витрачено понад 5% ВВП. Чи могли українські платники податків уникнути цих витрат? Так, могли б, якби були чіткі перевірки з боку НБУ ще раніше – рік, два, п’ять тому. Хоча правда й те, що в 2014-2015 роках були дуже значні ризики для стійкості всієї банківської економіки через різке погіршення якості кредитних портфелів після втрати гривнею двох третин своєї вартості. Україна не була винятком: коли йде девальвація національної грошової одиниці, фактично завжди погіршується якість банківських активів. Чи була альтернатива націоналізації Приватбанку? Мені здається, що не було», - зазначив експерт

«Теоретично корпоративний портфель Приватбанку можна продати. Питання – з яким дисконтом та кому. За оцінками міжнародних рейтингових агентств, Україна знаходиться на п’ять сходинок нижче від інвестиційного рівня, і тому я не став би очікувати значного попиту на такий актив. Враховуючи бізнес-клімат, високу номінальну вартість активу і політичну складову, яка присутня чи може бути присутньою, продаж портфелю іноземцю виглядає фактично неможливим. На мою думку, ймовірність такого сценарію – мізерна. Хоча, мабуть, теоретичний шанс є», - додав Устенко.

Він вража, що було б непогано створити банк з поганими активами й вивести в нього відповідні активи (як і активи інших банків).

«Чи можливо це у випадку з Приватбанком – не готовий сказати. Це дало б можливість оздоровити те, що залишилося, і вивести потім на приватизацію, щоб мінімізувати втрати платників податків», - резюмував експерт.

Коментарі
Додати коментар