До новин

Збанкрутілий банк «Форум» розрахувався з НБУ й погасив 75% заборгованості перед ФГВФО - експерт

24 липня, 2017
Банкрутство фінустанов
Збанкрутілий банк «Форум» розрахувався з НБУ й погасив 75% заборгованості перед ФГВФО - експерт

ПАТ «Банк Форум» станом на 1 червня 2017 року виплатив Фонду гарантування вкладів фізичних осіб 2 млрд 60 млн гривень, або 76% від загальної суми заборгованості перед установою.

Про це журналістам повідомив голова асоціації «Форум SOS» Герман Панікар з посиланням на дані ФГВФО, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

За його словами, заборгованість по стабілізаційних кредитах перед НБУ в розмірі 486,7 млн грн на сьогодні погашена повністю.

«Це один із кращих показників серед ліквідованих банків», - зазначив голова асоціації.

Експерт упевнений, що така динаміка була б ще кращою, якби реалізація активів банку відбувалася більш організовано і прозоро, а сам процес у певних випадках не блокувався зацікавленими боржниками на рівні судової системи.

На його думку, якби компанії, що входять до групи «Континіум» (АЗС WOG), закрили свою заборгованість перед банком, то це дозволило б «Форуму» повністю розрахуватися з ФГВФО та приступити до виплат т. зв. 4-ої черги - кредиторами фізособами з вкладами понад гарантованих 200 тис. грн.

«Реалізація застав WOG блокується на судовому рівні, борг компаній штучно занижується, а перспектива погашення боргу, згідно чинних рішень, практично зведена до нуля», - поскаржився Панікар, зазначивши, що загальна заборгованість компаній групи перед банком оцінюється в 43 млн доларів.

Як відомо, рішення про ліквідацію ПАТ «Банк Форум» було прийнято в червні 2014 року, після того, як НБУ відмовив банку у підтримці рефінансуванням.

Лище в 2016 році ФГВФО реалізував активів ПАТ «Банк Форум» на суму понад 1 млрд грн, ще 232,7 млн грн надійшло в якості повернутих кредитів. За підсумками січня-травня поточного року, ці суми становили 395 млн і 50 млн грн відповідно.

За матеріалами: РБК-Україна

Коментарі
Додати коментар