До новин

Колишній власник збанкрутілого банку намагається вивести Білоцерківську ТЕЦ з-під застави НБУ

24 липня, 2017
Банкрутство фінустанов
Колишній власник збанкрутілого банку намагається вивести Білоцерківську ТЕЦ з-під застави НБУ

Колишній власник збанкрутілого банку «Фінанси та кредит» Костянтин Жеваго намагається вивести БІлоцерківську ТЕЦ з-під застави Нацбанку.

Про це йдеться у статті «Дзеркала тижня», повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація

Нацбанк у рамках позову до Жеваго про стягнення 1,54 млрд грн боргу з рефінансування звертався до суду із клопотанням про арешт усього нерухомого й рухомого майна нардепа, у тому числі акцій Ferrexpo, частки в компанії The Minco Trust.

У листопаді минулого року Шевченківський райсуд удруге відмовився задовольнити таке клопотання, мотивуючи це тим, що «відсутність конкретизації майна виключає обов`язкову перевірку відповідності забезпечення позову, який просить застосувати особа, позовним вимогам».

Екс-голова Нацбанку Валерія Гонтарева висловлювала думку, що хоча акції компанії Ferrexpo ніколи не були в заставі НБУ, забезпеченням виступала персональна гарантія власника, тому він має відповідати за зобов`язаннями усіма своїми активами.

У свою чергу, Жеваго називав Нацбанк винним у банкрутстві своєї фінустанови.

«Банк можна й треба було не закривати. Я переконаний: те, що робить НБУ стосовно банків, — згубно для економіки України», — говорив власник банку «Фінанси і кредит».

Жеваго намагається вивести з-під застави Білоцерківську ТЕЦ шляхом визнання недійсними іпотечних договорів. Однією з підстав для цього, згідно із судовими матеріалами, може стати можливе визнання недійсними рішень позачергових зборів акціонерів ПАТ «Білоцерківська ТЕЦ» (слід розуміти, про передачу активу в заставу НБУ) за «порушення порядку» ухвалення рішення про скликання цих зборів, при прийнятті рішень тощо.

За даними НБУ, сукупний обсяг інсайдерських кредитів у портфелі банку «Фінанси та кредит» — близько 22 млрд грн (76% портфеля). Балансова вартість активів «ФіК» становила 45,1 млрд грн, але оцінювачі ФГВФО оцінили їх у 9,9 млрд (22% від «номіналу»).

За даними Фонду гарантування, на 1 липня 2017 року вкладникам банку «Фінанси та кредит» у рамках гарантійної суми виплачено компенсацій на 9,9 млрд грн (сумарні виплати становитимуть 10,5 млрд).

Згідно зі звітністю ліквідатора банку, на 1 квітня 2017 року позичальники погасили борги лише на 436,7 млн грн, реалізація майна банку принесла 99,3 млн, інші надходження — 238,6 млн грн.

Таким чином, гарантійні виплати здійснювалися насамперед за рахунок емісійних коштів Нацбанку, що монетизував держоблігації, надані Мінфіном для ФГВФО у вигляді позик, а також видав Фонду власні кредити.

Коментарі
Додати коментар