До новин

У ФГВФО розповіли про шахрайські схеми в банку «Старокиївський»

26 липня, 2017
Банкрутство фінустанов
У ФГВФО розповіли про шахрайські схеми в банку «Старокиївський»

Відчуження нерухомості ПАТ «Старокиївський банк» за заниженою вартістю, надання ризикових беззаставних кредитів та погашення кредитів наближених до власників банку фізичних осіб без надходження грошових коштів – це схеми виведення, які були застосовані у фінустанові напередодні введення тимчасової адміністрації.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Перед введенням тимчасової адміністрації у ПАТ «СТАРОКИЇВСЬКИЙ БАНК» частина його приміщень була відчужена за заниженою вартістю в рахунок забезпечення особистих зобов’язань акціонера банку. Мова йде про приміщення у Києві на вул. Микільсько-Ботанічній та квартиру на вул. Великій Васильківській.

Внаслідок проведення таких операцій банк отримав збитки більше 10 млн грн. На сьогодні, за поданням уповноваженої особи Фонду гарантування, справи про витребування вказаного нерухомого майна із чужого незаконного володіння та визнання права власності знаходяться на розгляді у судах.

Ще одна схема виведення активів реалізовувалась шляхом надання банком кредитних коштів фізичним особам в готівковій формі. Вони були незабезпеченими, а їхнє цільове призначення було невизначеним. Загальна заборгованість за такими кредитами на дату введення тимчасової адміністрації становило 101 млн грн.

Про факт умисного виведення коштів шляхом надання ризикованих кредитів фізичним особам може свідчити також бездіяльність керівництва і Спостережної ради банку щодо адекватної класифікації такої кредитної заборгованості. Термін кредитів, які вже не обслуговувались, безпідставно продовжувався, а дії щодо їхнього повернення не здійснювались. Сума збитків банку за вказаними кредитами (з урахуванням нарахованих відсотків) на сьогодні вже становить 127 млн грн.

За декілька днів до запровадження тимчасової адміністрації відбулось погашення кредитної заборгованості трьох позичальників - фізичних осіб не грошовими коштами, а шляхом оформлення за завищеною оцінкою  в заставу та оприбуткування на баланс банку корпоративних прав двох товариств з обмеженою відповідальністю.

Різниця між оцінкою корпоративних прав та кредитною заборгованістю позичальників була віднесена на рахунки власників банку. У цей же день, виключно шляхом проведення бухгалтерських проводок без надходження реальних коштів, різниця була направлена на погашення незабезпечених кредитів іншого позичальника.

Як засвідчили результати незалежної оцінки, ринкова вартість вказаних корпоративних прав виявилась у 3,5 рази нижчою ніж та, за якою вони були поставлені на баланс. Внаслідок реалізації таких схем банку нанесені збитки в сумі 13,32 млн грн.

Негативно класифіковані кредити на сьогодні становлять 100,0% кредитного портфелю «Старокиївського Банку».

Уповноважена особа Фонду гарантування веде активну позовну роботу з метою повернення активів на баланс банку. У порядку примусового виконання рішень судів на користь ПАТ «СТАРОКИЇВСЬКИЙ БАНК» щодо стягнення заборгованості, в державній виконавчій службі України здійснюються виконавчі дії в рамках 52 виконавчих проваджень на загальну суму 167 млн грн.

Довідка. Рішенням виконавчої дирекції фонду гарантування від 12 лютого 2015 року була затверджена ліквідаційна маса ПАТ «СТАРОКИЇВСЬКИЙ БАНК» станом на 01 лютого 2015 року:

- балансова вартість – 534,20 млн грн;

- оціночна вартість – 176,85 млн грн.

Станом на 1 липня 2017 року вкладникам банку виплачено 174 млн грн гарантованого відшкодування за вкладами.

Загальна сума акцептованих вимог кредиторів банку – 369,4 млн грн.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, через банкрутство банку «Старокиївський» держава втратила 7,9 млн.

Коментарі
Додати коментар