До новин

ДПЗКУ загрожує дефолт - перший заступник міністра агрополітики

28 липня, 2017
Банкрутство підприємств
ДПЗКУ загрожує дефолт - перший заступник міністра агрополітики

Державній продовольчій зерновій корпорації України загрожує дефолт, пов'язаний з отриманням китайського кредиту в 2012 році.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на Liga.net.

Державна продовольча зернова корпорація України - під загрозою дефолту, а китайські кредитори не хочуть приватизувати компанію. Про це розповів перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

За словами Мартинюка, нинішні проблеми пов'язані з неефективним менеджментом і кредитом Ексімбанку Китаю в $3 млрд, виданими ДПЗКУ в 2012 році під державні гарантії України. В межах першого траншу компанія отримала тільки половину цих коштів.

«Поки є кредит. Є загроза дефолту компанії, яка називається Державна продовольча зернова корпорація. Ми ведемо діалог з китайськими кредиторами і про якісь успіхи наразі говорити рано. Але ДПЗКУ також більше року не має керівника. І уряд прийняв рішення щодо формування в ній наглядової ради. Необхідно, звичайно, призначення керівника. І я думаю, що корінь проблем корпорації також в неякісному менеджменті», - сказав Мартинюк.

Також, за його словами, Кабмін хоче виставити ДПЗКУ на приватизацію. Зокрема, така пропозиція була озвучена китайським кредиторам.

«Ми хочемо її приватизувати. Але об'єктивно зараз ця компанія має мінусову ринкову вартість. При тому, що вона є вищою. Але на іншій чаші вагів - цей кредит. Разом виходить мінус», - сказав він.

За словами Мартинюка китайські інвестори не хочуть купувати ДПЗКУ: «Вони кажуть, що для них приватизація - це не пріоритетний формат. Вони можуть його розглянути, але не хотіли б».

Нагадаємо, ДПЗКУ - вертикально інтегрована компанія, яка проводить весь цикл робіт з зерновими і продуктами: від виробництва до експорту. До складу ДПЗКУ входять 55 філій, їх загальна робоча місткість становить 3,75 млн т сільгоспкультур, в тому числі сумарні потужності з перевалки на експорт Одеського та Миколаївського портів - близько 2,5 млн тонн зернових вантажів на рік.

ДПЗКУ розмістила частину першого траншу китайського кредиту в Укрексімбанку під 4%. Зараз китайські гроші лежать під 0,25%, а вартість обслуговування цього кредиту становить близько 7%.

Головна умова перед кредиторами - українська компанія повинна була поставляти в Китай щорічно близько 5 млн тонн зерна, переважно кукурудзу. Кредити повинні були використовуватися як обігові кошти для виконання зобов'язань.

У березні 2017 року міністр агрополітики Тарас Кутовий заявляв, що Ексімбанк Китаю згоден знизити ставку по кредиту.

Коментарі
Додати коментар