До новин

Банк «Південний» списав безнадійні кредити на сотні мільйонів

08 серпня, 2017
Борги
Банк «Південний» списав безнадійні кредити на сотні мільйонів

Відповідно до звітності банку «Південний», за підсумками першого півріччя він за рахунок резервів списав як безнадійні кредити на 206 млн грн (у т.ч. 190,3 млн грн – позики юросіб).

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Банк задекларував прибуток 39,8 млн грн (за 6 місяців 2016 – 31,9 млн грн)

Чистий процентний дохід банку – 461 млн грн (за 6 місяців 2016 – 114,9 млн грн); витрати на формування резервів під знецінення кредитів – 290,1 млн грн (за 6 місяців 2016 – 87,7 млн грн).

Кредитний портфель банку «Південний» (за вирахуванням резервів) за півроку збільшився до 14 млрд грн (з 13,6 млрд грн на початок року), депозитний портфель – до 12,7 млрд грн (з 12,3 млрд грн).

За даними банку, в січні-червні за рахунок резервів він списав як безнадійні кредити на 206 млн грн (у т.ч. 190,3 млн грн – позики юросіб).

Заявлений фінустановою обсяг кредитів пов’язаним особам – 46 млн грн, а обсяг вкладів інсайдерів – 182 млн грн.

Як писав Finbalance, у червні агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента («РДЕ») банку «Південний» на рівні «CCC» і рейтинг стійкості «ccc». Одночасно агентство відкликало рейтинги банку з комерційних причин. Fitch більше не рейтингує цей банк і не проводить по ньому аналіз, йшлося в заяві агентства.

За словами фахівців Fitch, рейтинг стійкості банку «Південний» відображає слабку якість його активів, обмежену додаткову здатність абсорбувати збитки і невисоку прибутковість від основної діяльності, що робить його кредитоспроможність значною мірою вразливою в разі подальшого визнання знецінення активів.

За даними Fitch, кредити, віднесені до знецінених в індивідуальному порядку (включаючи 7% кредитів з простроченням понад 90 днів), залишалися значними на рівні 25% від валових кредитів на кінець 2016 року і були лише помірно, на 52%, покриті резервами під знецінення, оскільки банк покладається на заставне забезпечення по кредитах. Додаткові ризики для якості активів зумовлені високою концентрацією по позичальниках і валютним кредитуванням (64% від кредитів за вирахуванням резервів), в основному позичальників з низьким рівнем захищеності від валютних ризиків.

«Ми не очікуємо значного поліпшення показників якості активів в найближчому майбутньому, з огляду на помірне відновлення економіки України, тоді як операційне середовище залишається непростим як для банків, так і для бізнесу», - констатували фахівці агентства.

Вони зауважували, що запас регулятивного капіталу у банку «Південний» (регулятивний показник достатності загального капіталу 10% на кінець І кв.-2016) забезпечує низьку здатність абсорбувати збитки, водночас банку ще належить завершити середньострокову програму рекапіталізації, узгоджену з НБУ в 2015 році.

«Ми очікуємо, що тиск на капітал банку залишиться істотним, зважаючи на значний обсяг незарезервованих знецінених кредитів (за оцінками на рівні 75% від основного капіталу за методологією Fitch на кінець 2016 року) і невисокий прибуток від звичайної діяльності до відрахувань в резерви (без урахування непрофільних доходів), що дорівнює 1,7% від середніх валових кредитів в 2016 році», - казали в Fitch.

Аналітики агентства констатували, що депозитне фондування у банку «Південний» в цілому залишалося стабільним у 2016 році - І кварталі-2017, що відповідає тенденціям в секторі, «в той час як залежність від ринків капіталу є помірною». Управління ліквідністю у банку, зокрема в іноземній валюті, значною мірою залежить від доступу до валютної ліквідності через дочірній банк в Латвії та залучення від деяких компаній-нерезидентів (разом складають близько 30% зобов`язань банку «Південний» на кінець І кварталу-2017).

«Якщо доступ до цього фондування буде обмежений, валютна ліквідність банку «Південний», ймовірно, істотно ослабне», - резюмували в агентстві Fitch.

Водночас у заяві банку «Південний» зауважувалося, що «у зв`язку із закінченням терміну дії договору банком було прийнято рішення про припинення підтримки рейтингу міжнародним рейтинговим агентством Fitch, внаслідок чого рейтинг був підтверджений і відкликаний».

Також у банку «Південний» додавав, що агентство Moody`s підтвердило базову оцінку кредитоспроможності і довгостроковий рейтинг депозитів у національній валюті на рівні caa2 з прогнозом «стабільний» (у суверена ж – рейтинг cаа3).

Коментарі
Додати коментар