До новин

НАБУ підозрює збанкрутілий «Хрещатик» і комунальні підприємства Києва в зловживаннях

08 серпня, 2017
Резонансні справи
НАБУ підозрює збанкрутілий «Хрещатик» і комунальні підприємства Києва в зловживаннях

Національне антикорупційне бюро України здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за ознаками зловживання владою або службовим становищем відносно посадових осіб збанкрутілого банку «Хрещатик» та низки комунальних підприємств Києва.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Відповідно до ухвали Солом’янського райсуду міста Києва від 14 липня, детективи НАБУ встановили, що комунальні підприємства зі сфери управління КМДА – КП з питань будівництва житлових будинків «Житлоінвестбуд-УКБ», КП «Київський метрополітен», КП «Київжитлоспецексплуатація», КП «Шляхово-експлуатаційне Управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського р-ну м. Києва», КП по утриманню зелених насаджень Дніпровського району м. Києва; КП «Спецжитлофонд»; «Київжитлоспецексплуатація», «Київське міське бюро технічної інвентаризації», КП «Вечірній Київ», «Київський крематорій», Служба організації збору та обліку виручки (підрозділ КП «Київпастранс»), КП «Київський інститут земельних відносин», КП «Телекомпанія «Київ», «Інститут Генерального плану м. Києва», «Київбудреконструкція», «Київводоканал», «Київреклама», «Фармація», «Київблагоустрій», «Київське інвестиційне агентство» - у період 01.04.2016 - 04.04.2016 з поточних рахунків, відкритих у банку «Хрещатик», будучи зобов`язаними відповідно до статутів спрямовувати свою фінансово-господарську діяльність на виконання річного фінансового плану з метою одержання запланованих сум доходів та чистого прибутку, не припускаючись при цьому витрат невиробничого характеру, не передбачених річним фінансовим планом, перерахували грошові кошти з призначенням платежів «поворотна фінансова допомога», «повернення коштів» на поточний рахунок ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест».

За даними слідства, після цього 04.04.2016 ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест» перерахувало кошти, отримані від вищевказаних комунальних підприємств, двом суб`єктам господарювання - ПрАТ «Агрофірма «Троянда», КУА «Авалон» як оплату за придбання об`єктів нерухомого майна (квартир)

05.04.2016 НБУ відніс банк «Хрещатик» до категорії неплатоспроможних», а 02.06.2016 ухвалив рішення про ліквідацію цієї фінустанови.

Як констатується в ухвалі суду, детективи НАБУ встановили, що комунальні підприємства фактично здійснювали платежі не 01.04.2016, а узгоджено ввечері та вночі 03.04.2016, тобто за декілька годин до прийняття відповідних рішень НБУ.

«При цьому за вказівкою службових осіб ПАТ «Комерційний банк «Хрещатик» операції в автоматизованому програмному комплексі «ОДБ-операційний день банку» не було закрито 01.04.2016, та фактично ОДБ продовжував роботу у вихідні дні 02.04.2016-03.04.2016 (субота та неділя - відповідно)», - йдеться в ухвалі Солом`янського райсуду від 14.07.2017.

Суд задовольнив клопотання детективів НАБУ та наклав арешт на низку квартир, які згадувалися вище.

У судовій ухвалі констатується, що згідно з відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна, право власності на об`єкти нерухомості, кошти за які перераховані комунальним підприємством на рахунки ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон», станом на час формування довідок - за ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест» не зареєстроване. Натомість на ці об`єкти нерухомості, власниками яких залишаються ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон», на підставі договорів купівлі-продажу квартир (з розстрочкою платежу) накладено та зареєстровано обтяження.

«Таким чином існує сукупність підстав вважати, що квартири, за які ККУП «Фінансова компанія «Житло - Інвест» перерахувало кошти ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон» були засобами вчинення кримінального правопорушення, оскільки завдяки використанню їх в якості предмету договорів купівлі-продажу, виникла можливість перевести грошові кошти комунального підприємства на рахунки третіх осіб. З огляду на це вказані квартири відповідають критеріям речових доказів, викладеним у ст.98 КПК України, а також щодо них можливе застосування процедури спеціальної конфіскації у відповідності до п. 4 ч. 1 ст. 96-2 КК України. 09.06.2017 року вказані об`єкти нерухомості відповідною постановою визнані речовими доказами у провадженні.

Водночас в ході досудового розслідування встановлено, що ряд об`єктів нерухомого майна, за які ККУП «Фінансова компанія «Житло-Інвест» перераховано кошти ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон», вже відчужено третім особам, та/або накладено обтяження в інтересах третіх осіб.

Крім цього третіми особами вчиняються дії по ініціюванню судових процесів з приводу майнових претензій до ПрАТ «Агрофірма «Троянда» та КУА «Авалон» та накладення арешту на майно. Такі дії ставлять під загрозу збереження речових доказів та можливість подальшої реалізації процедури спеціальної конфіскації за результатами розслідування у даному кримінальному провадженні.

Крім того, відповідно до інформації ПАТ «Акціонера компанія «Київводоканал» та ПАТ «Київенерго», за деякими квартирами оформлено особові рахунки споживачів комунальних послуг, що може свідчити про незаконне використання об`єктів нерухомості третіми особами», - зазначається в ухвалі Солом’янського райсуду м. Києва від 14.07.2017.

Коментарі
Додати коментар