До новин

ГПУ вивчає банки Новинського в справі про відмивання коштів і доведення до банкрутства

08 серпня, 2017
Резонансні справи
ГПУ вивчає банки Новинського в справі про відмивання коштів і доведення до банкрутства

Слідчі ГПУ вивчають виведення коштів з банку «Форум» (в процедурі ліквідації) та Юнекс Банку, кінцевим бенефіціаром яких є нардеп Вадим Новинський, а також Інтеграл Банку та ДіВі Банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Печерський райсуд міста Києва ухвалою від 16 травня задовольнив клопотання Генпрокуратури та в рамках кримінального провадження №42016000000001549 надав слідчим ГПУ доступ до документів НБУ (з можливістю вилучення належним чином завірених копій) – матеріалів та актів/довідок про проведені НБУ перевірки з 01.01.2015 по 27.02.2017, в т.ч. у формі інспекційних перевірок та перевірок безвиїзного нагляду, у банку «Форум», Юнекс Банку, а також Інтеграл Банку та ДіВі Банку з питань дотримання банківського законодавства при проведенні фінансових операцій, в т.ч. на ринку міжбанківських послуг, по перерахуванню грошових коштів у значних розмірах (понад 1 млн дол США) за кордон (зокрема на рахунки компаній Республіки Кіпр), дотримання порядку та правил фінансового моніторингу; інформації про проведені цими банківськими установами ризиковані фінансові операції, в т.ч. кредитні, які підлягають фінмоніторингу, на міжбанківському ринку.

Згідно з судовими матеріалами, досудове розслідування у кримінальному провадженні №42016000000001549 здійснюється «за фактом заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчинення дій з доведення до неплатоспроможності банків та інших фінансових установ, а також здійснення фінансових операцій з перерахунку коштів в особливо великих розмірах на рахунки підконтрольних суб`єктів господарювання у банківських установах іноземних держав з метою приховання їх незаконного походження, за попередньою змовою та заздалегідь розробленим злочинним планом групою службових осіб».

Як зауважується в документі, досудове розслідування проводиться за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених такими статтями Кримінального кодексу:

- ч. 5 ст. 191 («Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем»);

- ст. 218-1 («Доведення банку до неплатоспроможності»);

- ч. 3 ст. 209 («Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»).

«В ході досудового розслідування встановлено, що невстановлені службові особи суб`єктів господарювання та осіб, які фактично керують менеджментом таких компаній, з метою виведення одержаних злочинним шляхом грошових коштів з використанням афільованих суб`єктів, перераховують на рахунки в іноземних банках, зокрема Республіки Кіпр та Греції, кошти в іноземній валюті у особливо великих розмірах, для подальшого їх повернення в Україну пов`язаним підприємствам для придбання цілісних майнових комплексів, оптової закупівлі продукції аграрного сектору економіки, участі в тендерних закупівлях за рахунок коштів державного бюджету.

Унаслідок таких протиправних дій спричинюється велика матеріальна шкода, зокрема власникам банківських вкладів, які не покриті сумою гарантування вкладів фізичних осіб.

Вказані незаконні дії могли бути вчинені службовими особами або за їх сприянням через використання рахунків ПАТ «Банк Форум», ПАТ «Інтеграл Банк», ПАТ «ДіВі Банк», ПАТ «Юнекс Банк» шляхом проведення фіктивних операцій та удаваних правочинів», - йшлося в ухвалі суду.

Нагадаємо, в ухвалі Дніпровського райсуду м. Києва від 19.09.2014 щодо кримінального провадження №42014100040000195 зазначалося, що за даними слідства, банк «Форум» [який В. Новинський у 2012 році придбав у Commerzbank] надав компаніям групи «Смарт Холдинг» [основний бенефіціар – знову ж таки В. Новинський] значний обсяг кредитів (на понад 2 млрд грн), «які з дати введення тимчасової адміністрації, не обслуговуються, заборгованість склала понад 125 млн грн» (цитата). «Поручителем за даними кредитними договорами підприємств групи «Смарт Холдинг» виступає їх афілійоване підприємсгво «Ернаміо Консалтинг Лтд», - йшлося в судових матеріалах.

За даними Фонду гарантування, на 01.07.2017 вкладникам банку «Форум» у межах гарантійної суми було виплачено 2,85 млрд грн (97,5% запланованих виплат). Обсяг вкладів фізосіб з категорії «200+» - 2,4 млрд грн; обсяг вкладів юросіб - 2,4 млрд грн.

Про судові спори ліквідатора банку «Форум» з компаніями, нечужими В. Новинському, див. тут, тут, тут.

Відповідно до звітності «Юнекс Банку», за підсумками першого півріччя він задекларував прибуток 82,4 млн грн (за весь 2016 рік банк звітував про збиток 21 млн грн, у 2015 році – 70 млн грн, у 2014 році – 76,6 млн грн).

На кінець червня обсяг активів банку становив 711,5 млн грн (у т.ч. кредитний портфель – 415,9 млн грн). Депозитний портфель – 442 млн грн. Статутний капітал – 292 млн грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, 13 червня 2014 року НБУ вирішив ліквідувати банк «Форум».
Коментарі
Додати коментар