До новин

Експертне обговорення: Перспективи реформування виконавчого провадження

08 серпня, 2017
Події
Експертне обговорення: Перспективи реформування виконавчого провадження

3 серпня 2017 року Асоціація правників України спільно із проектом Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Міністерством юстиції України за підтримки Одеського апеляційного господарського суду провели круглий стіл, присвячений обговоренню реформи виконавчого провадження та діяльності приватних виконавців.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Асоціації.

«Як відомо, 7 липня 2017 року Міністерство юстиції України вручило посвідчення першим у країні приватним виконавцям. В деяких країнах світу цей інститут успішно функціонує вже понад 200 років, але він є новим для України, що спонукає до його детального обговорення та вивчення в широкому колі осіб. Сподіваюся, що співпраця наших країн дасть значні результати та сьогодні ми зможемо визначити основні шляхи для проведення якісних і дієвих реформ системи виконання судових рішень та діяльності приватних виконавців в Україні», — зазначила Наталія Богацька, голова Одеського апеляційного господарського суду.

Також зі словами вітання до колег звернулися Довідас Віткаускас, керівник Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні», Костянтин Сілкін, заступник Директора департаменту державної виконавчої служби Міністерства юстиції України, Микола Станіщук, начальник Головного територіального управління юстиції в Одеській області, Юліан Хорунжий, член Правління Асоціації правників України, партнер Ario Law Firm, та Ігор Ніколаєв, юридичний радник Центру комерційного права, член ГО «ВСРО фахівців конкурсного процесу», член Дисциплінарної комісії арбітражних керуючих.

У межах першої сесії міжнародні експерти Катілін Попов, приватний виконавець (Болгарія), та Дамір Сіте, судовий виконавець при Вищому господарському суді м. Суботиця (Сербія), розповіли про досвід європейських країн щодо діяльності приватних виконавців.

«Кількість приватних виконавців в Україні постійно збільшується та вже пройдено певний рубіж в 100 приватних виконавців. Отож можна констатувати, що нова правнича професія поступово набирає обертів. Вже у вересні цього року ми побачимо перші реальні виконання судових рішень приватними виконавцями, а роботи їм більш ніж вистачатиме. Так, на виконанні сьогодні перебуває понад 5 мільйонів виконавчих документів на загальну суму майже 600 мільярдів гривень. Крім цього, важливим викликом перед першими приватними виконавцями буде формування органів самоврядування, оскільки від цього значною мірою залежатимуть питання допуску до професії та законності діяльності приватних виконавців», — зауважив Юліан Хорунжий.

Також під час обговорення перспектив та проблемних аспектів реформи системи виконання судових рішень із доповіддю виступив Володимир Куценко, начальник Територіального управління Державної судової адміністрації в Одеській області.

Друга частина заходу, присвячена обговоренню діяльності приватних виконавців та їхньому самоуправлінню, розпочалась із виступу Івана Жаботинського, юриста ЮФ «Василь Кісіль і партнери», який розповів про страхування та обмеження здійснення діяльності приватного виконавця.

За словами нашого колеги із Сербії Даміра Сіте: «Серед усіх правових реформ у перехідному суспільстві реформа виконавчого провадження є найбільш відчутною для суспільства. Ефективне виконавче провадження буде, в першу чергу, відчутне для боржників, проте найбільшу важливість воно зберігає для кредиторів. Я сподіваюсь, що на завершення цього процесу для позивача стане більш очевидним те, що держава дає йому не лише ілюзію правосуддя, а послугу, яка забезпечує юридичну можливість доступу до правосуддя та застосування його у визначені строки. Ми не повинні забувати, що відстрочка у правосудді — це насправді відмова у правосудді».

На завершення заходу колеги обговорили питання важливості створення Асоціації самоврядування приватних виконавців, а учасники поділились інформацією щодо проведення перевірок в офісах перших приватних виконавців Південного регіону України.

«Асоціація правників України висловлює слова вдячності Одеському апеляційному господарському суду за теплий прийом та затишну атмосферу, а також партнерам і співорганізаторам заходів щодо реформування виконавчого провадження — Проекту Європейського Союзу «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» та Міністерству юстиції України», - наголосили в АПУ.         

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, ще 37 осіб допущені до іспиту на приватного виконавця.

Коментарі
Додати коментар