До новин

Виведення 100 мільярдів рублів з системного банку паралізувало банківський ринок РФ

09 серпня, 2017
Банкрутство підприємств
Виведення 100 мільярдів рублів з системного банку паралізувало банківський ринок РФ

Колапс чотирьох банків з першої сотні за півроку породив кризу довіри на російському ринку, який посилився на тлі проблем банку «Открытие», позбавленого доступу до грошей федерального бюджету і пенсійних фондів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на російське видання Finanz.ru.

У червні держструктури вивели з системної фінустанови, що входить в топ-10 за розміром активів, близько 76 млрд рублів, підрахував аналітик банку БКФ Максим Осадчий на основі звітності банку «Открытие».

Ще близько 30 млрд рублів вивели інші клієнти. У результаті банк пережив рекордний відтік ліквідності - 105,8 млрд рублів.

Держава виводить з банку гроші, тому що не має права їх більше там тримати, пояснює аналітик Дмитро Монастыршин: агентство АКРА, рейтинги якого стали нормативними для Мінфіну і Центробанку РФ з 14 липня, оцінило кредитоспроможність «Открытия» на рівні BBB-.

Це на один щабель нижче мінімальних вимог для роботи з коштами бюджету («А»), а також для включення облігацій банку в ломбардний список ЦБ РФ. Слідуючи нормативам, з 14 липня регулятор повинен був припинити видачу кредитів під заставу боргових паперів банку.

«Не виключено, що в липні ситуація ще погіршилася», - говорить Осадчий: в останні три тижні попит на кредити від ЦБ злетів майже у 8 разів.

На 8 серпня в рамках операцій репо з фіксованою ставкою Центробанк залив у банківську систему 575 млрд рублів - рекордну з початку року суму. Місяць тому обсяг таких кредитів становив 42,7 млрд рублів.

При цьому загалом у банків надлишок рублевої ліквідності. Різке зростання попиту на гроші свідчить про те, що низці банків закритий доступ на міжбанківський ринок, вони не можуть залучити гроші у «колег» навіть під заставу паперів з облігаційного портфеля і змушені брати в борг за ставками вище, ніж в середньому на ринку, пояснює аналітик ФК «Уралсиб» Ірина Лебедєва.

«Криза довіри між банками поки що лише посилюється», - робить висновок вона.

На користь цієї версії говорить і той факт, що незважаючи на величезний попит на кредити, ставки на ринку не виросли - це означає, що проблемні банки «в силу різних причин не беруть участь у залученні коштів на ринку», говорить аналітик Райффайзенбанку Денис Поривай.

Ймовірно, інвестори позбавляються від облігацій банку «Открытие» - минулого тижня за окремими випусками прибутковості злітали вище 17%, причому оборот торгів різко зріс, вказує Осадчий.

Можливий розпродаж знизить запас вільної ліквідності вказаного банку, за рахунок якої фондуються його короткострокові дохідні операції, пояснював раніше провідний методолог «Експерт РА» Юрій Бєліков.

Минулого тижня, нагадаємо, банк «Открытие» повідомив про перебої в роботі банкоматів, а також в операціях з картками.

За словами джерела ТАСС, на рівні регулятора поки прийнято рішення до екстрених заходів порятунку банку не вдаватися.

Керівництво «Открытия» шукає інвестора, який допоміг би найбільшому приватному банку в Росії поповнити капітал, повідомив 7 серпня Bloomberg з посиланням на обізнане джерело.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, російські банки можуть потрапити під удар нових міжнародних санкцій.

Коментарі
Додати коментар