До новин

Затвердили комітет кредиторів холдингу «Креатив»: Ощадбанк і Укрексімбанк визначать майбутнє банкрута

15 серпня, 2017
Банкрутство підприємств
Затвердили комітет кредиторів холдингу «Креатив»: Ощадбанк і Укрексімбанк визначать майбутнє банкрута

20 липня 2017 відбулися збори кредиторів ПАТ «Креатив», які затвердили комітет кредиторів. Тепер саме від цього органу залежить, що буде відбуватися з компанією і яким буде подальший хід процедури банкрутства.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Контракти».

До комітету кредиторів «Креативу» увійшли чотири банки: державні Ощадбанк (борг понад 300 млн доларів) та Укрексімбанк (борг понад 120 млн доларів), а також Піреус банк (борг 15 млн доларів) і Юникредит-Чехія (борг близько 10 млн доларів).

Таким чином, комітет кредиторів контролюється банками. До комітету кредиторів не увійшли десятки небанківських кредиторів. За кількістю голосів в комітеті кредиторів агрохолдингу домінують державні Укрексімбанк та Ощадбанк, які є найбільшими кредиторами компанії. Фактично, подальша доля скандального агрохолдингу знаходиться в руках держбанків.

Нагадаємо, 6 ​​червня 2016 року Господарський суд міста Києва відкрив процедуру банкрутства відносно компанії ПрАТ «Креатив», яка була ядром агрохолдингу. Це сталося через рік після того, як колишній власник народний депутат Станіслав Березкін продав агрохолдинг «Креатив» Артуру Гранцу і Рисбеку Токтомушеву.

Незабаром після угоди між колишніми і новими власниками агрохолдингу виник конфлікт. Нові власники звинуватили Станіслава Березкіна в тому, що агрохолдинг використовувався для розкрадання банківських кредитів, а компанія фактично була банкрутом задовго до продажу. У відповідь Станіслав Березкін звинуватив нових власників в неефективному менеджменті і нездатності забезпечити адекватне фінансування.

Як повідомляють джерела, знайомі з ситуацією, навколо скандального агрохолдингу йде багато судових процесів і кримінальних справ, включаючи судові спори і кримінальні справи за межами України.

Спроби нових власників «Креатива» реструктуризувати багатомільйонні борги ні до чого не привели. Провал спроб реструктуризувати борги менеджмент агрохолдингу пояснює тим, що агрохолдинг кілька років мав фальшиву фінансову звітність, а реальне заставне покриття кредитів в рази менше, ніж за документами.

Експерти схиляються до того, що санація агрохолдингу нереалістична. Швидше за все, банки будуть зацікавлені скоріше ліквідувати агрохолдинг, щоб скоріше отримати гроші від продажу майна, що залишилося.

Також нагадаємо, що Національна поліція розслідує кримінальну справу про доведення до банкрутства проти колишніх власників і менеджменту агрохолдингу «Креатив» (народного депутата Станіслава Березкіна та його менеджерів).

Коментарі
Додати коментар