До новин

ФГВФО ініціює заборону на припинення ліквідації банку

22 серпня, 2017
Законодавство
ФГВФО ініціює заборону на припинення ліквідації банку

Фонд гарантування вкладів хоче домогтися права забороняти зупинку ліквідації того чи іншого банку.

Про це розповів заступник директора-розпорядника ФГВФО Віктор Новиков в інтерв'ю FinClub, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб знайшов спосіб уникнути правового вакууму при прийнятті судами рішень про незаконність ліквідації банків.

«Ми пропонуємо на законодавчому рівні закріпити, що в результаті скасування рішення НБУ про неплатоспроможність або про ліквідацію сама процедура ліквідації банку не зупиняється. Ця норма нам би дуже допомогла. Нехай сторони в суді розбираються, як виконувати рішення суду, а процес ліквідації банку, продаж активів і розрахунки з кредиторами тривали б. Не можна втрачати активи в зв'язку з рішеннями судів», - наголосив Новіков.

Підставою для такої ініціативи стали ситуації, коли суди скасовують рішення НБУ про неплатоспроможність або про ліквідацію, що по суті блокує процес ліквідації банку: фінустанова опиняється за межами правового поля.

«Велика проблема полягає в тому, що такі рішення породжують правові наслідки, яких не вимагав позивач і які навіть не були предметом розгляду. Поясню. Ніхто з позивачів не просив припинити ліквідацію банку або заборонити продаж його активів. Позивач просить, наприклад, повернути банку ліцензію. Але правові наслідки прийнятих судами рішень фактично зупиняють ліквідацію і взагалі виводять банки з правового поля. В результаті ні НБУ, ні Фнд не контролюють активи цих банків» - поскаржився заступник голови ФГВФО.

За інформацією фонду, виведення з ринку оскаржують акціонери і клієнти 25 банків, по 11 з яких вже вступили в силу рішення судів про визнання неправомірними рішень про неплатоспроможність або ліквідації.

Коментарі
Додати коментар