До новин

Аби не повертати борг, «Укртелеком» подав зустрічний позов проти Ощадбанку

23 серпня, 2017
Борги
Аби не повертати борг, «Укртелеком» подав зустрічний позов проти Ощадбанку

Найбільший оператор фіксованого зв'язку та інтернет-доступу «Укртелеком» подав до суду на Ощадбанк, зажадавши розірвати договір і припинити зобов'язання по ньому.

Про це йдеться в ухвалі Київського госпсуду про прийняття позову до розгляду, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на Liga.net.

Подробиць позову у визначенні немає.

Але, як розповів директор департаменту зі зв'язків з громадськістю та зовнішніх комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов, справа стосується судових розглядів між ЕСУ (дочірня компанія СКМ, власник «Укртелекому») і декількома банками щодо боргових зобов'язань ЕСУ, коректного розрахунку їх розміру, а також порядку і строків їх погашення.

У червні 2017 року «Ощадбанк» подав до суду на «Укртелеком» і зажадав повернути борг в розмірі 1,1 млрд грн по невиплачених облігаціях.

Ще у 2015 році «Укртелеком» взяв на себе зобов'язання викупити у двох держбанків («Ощадбанку» і «Укрексімбанку») облігації своєї материнської компанії ЕСУ (дочка СКМ) на суму 2 млрд грн.

Але телеком-оператору так і не вдалося продати свій мобільний актив - «Тримоб», тому у компанії не було грошей на покриття облігацій. Терміни виплати боргу закінчилися ще в середині березня.

Що стосується самої ЕСУ, то вона теж не розрахувалася за облігаціями, які були випущені компанією з метою фінансування зобов'язань, що виникли після приватизації «Укртелекому» в 2011 році.

Ще один держбанк ( «Укрексімбанк») подав на неї до суду, зажадавши повернення 2,8 млрд грн боргу.

«В рамках суперечок намагалися пред'явити претензії не тільки до ЕСУ як позичальнику, але й до» Укртелекому «.» Укртелеком «вважає подібні вимоги безпідставними і заявив відповідний зустрічний позов, щоб остаточно це встановити», - роз'яснив Шуранов.

Як повідомлялося, державні Ощадбанк та Укрексімбанк вимагають через суд стягнути борги з ЕСУ в розмірі 1,1 мільярда гривень та 2,83 мільярда гривень відповідно.

Укрексімбанк купив облігації ЕСУ номіналом 2,24 млрд гривень у квітні 2013 року. У березні 2017 року ЕСУ повинна була погасити облігації, однак цього не зробила.

Розміщення облігацій у 2011 році допомогло ЕСУ купити 92,8% акцій Укртелекому.

Нагадаємо, Фонд держмайна в травні 2011 року продав 92,79% акцій Укртелекому українській «дочці» австрійської компанії EPIC - фірмі ЕСУ - за 10,5 млрд гривень.

Потім ЕСУ перепродала цей актив групі СКМ Ріната Ахметова. Бізнесмен став власником компанії опосередковано.

Він придбав у EPIC 100% акцій компанії UА Тelecominvest Limited, якій належать корпоративні права українського ТОВ «ЕСУ».

Остання компанія є безпосереднім власником Укртелекому, контролюючи майже 93% акцій компанії.

Раніше генеральний прокурор Юрій Луценко повідомляв, що компанія «Укртелеком» була приватизована кіпрською компанією фактично безкоштовно.

Коментарі
Додати коментар