До новин

Судді госпсудів долучилися до обговорення проектів змін до процесуальних кодексів

28 серпня, 2017
Події
Судді госпсудів долучилися до обговорення проектів змін до процесуальних кодексів

18 серпня 2017 року Харківське регіональне відділення Національної школи суддів України за програмою періодичного навчання суддів місцевих та апеляційних судів провело семінар на тему «Незалежність та ефективність судової влади у світлі змін до процесуального законодавства України».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу ВГСУ.

Директор Харківського регіонального відділення НШСУ Валентина Коржик яка нагадала, що семінар організовано з метою підвищення рівня кваліфікації суддів місцевих і апеляційних судів із застосуванням інтерактивних методів навчання та із залученням до дискусії досвідчених суддів, юристів і провідних науковців, зокрема, Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Учасники семінару зосередили увагу на основних тенденціях змін до процедури розгляду цивільних, господарських та адміністративних справ.

У рамках ІІІ сесії «Новели господарського процесу» виступили судді господарських судів, зокрема, суддя-спікер, секретар Пленуму ВГСУ Лариса Рогач окреслила основні особливості процесуальних норм, закладених у проектах кодексів. Вона наголосила, що новий ГПК - це вимога часу.

Також про переваги проектів процесуальних кодексів та можливі виклики, які можуть постати при їх правозастосуванні, розповідали судді Господарського суду Харківської області Тетяна Суярко та Олексій Бринцев. У свою чергу суддя-спікер Господарського суду Луганської області Олена Фонова представила присутнім доповідь на тему: «Інститут свідків у господарському процесі».

Крім того, під час вказаної сесії учасники семінару обговорили концепцію змін до ГПК України, нові підходи до визначення способів захисту прав у господарському процесі, наказне провадження як новацію господарського процесу тощо.

Понад 150 суддів, науковців та юристів з різних регіонів України у ході семінару напрацьовували механізми для ефективної співпраці в умовах нових правил та процедур. На їх переконання, вже сьогодні є нагальна необхідність вивчати та обговорювати основні концептуальні засади нових процесуальних правил, передбачати шляхи подолання можливих викликів, що виникнуть під час практичного застосування.

Основною метою внесення змін до процесуальних кодексів є забезпечення ефективності судового процесу, в тому числі через чітке розмежування юрисдикції судів різних спеціалізацій, запровадження ефективних механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами, дотримання стадійності судового процесу й розумних строків судового розгляду, розширення та посилення ролі альтернативних способів вирішення спорів, розв'язання питання групових позовів та інші завдання, які дозволять зменшити навантаження на судову систему.

Коментарі
Додати коментар