До новин

ФГВФО передав Таскомбанку активи збанкрутілого банку "Новий"

30 серпня, 2017
Законодавство
ФГВФО передав Таскомбанку активи збанкрутілого банку "Новий"

23 серпня 2017 року підписано договори про передачу частини активів та частини зобов’язань неплатоспроможного АКБ «Новий» на користь приймаючого банку – АТ «Таскомбанк».

Про це з посиланням на прес-службу Фонду гарантування повідомляє інформпортал "Банкрутство та ліквідація".

Як зазначили у Фонді, за умовами підписаних угод передаються усі права та обов’язки боржника перед кредиторами (1-8 та частково 9 черги), у тому числі щодо повернення вкладникам грошових коштів і сплати процентів за договорами банківського рахунку/вкладу. Загальна сума переданих зобов’язань склала близько 156 млн грн.

«Передача активів та пасивів приймаючому банку – світова «класика»: найпоширеніший та один із найоптимальніших варіантів виведення з ринку неплатоспроможного банку. У цьому році це вже другий банк, щодо якого Фонду гарантування вдалося реалізувати саме такий сценарій врегулювання неплатоспроможності. За законодавством брати участь у конкурсі з виведення банку з ринку можуть тільки попередньо кваліфіковані НБУ особи. Фонд зацікавлений у тому, щоб їх кількість та активність зростала, адже це створюватиме певну конкуренцію серед «конкурсних пропозицій» і сприятиме підвищенню ефективності врегулювання неплатоспроможності банків», – сказала Світлана Рекрут, заступник директора-розпорядника Фонду.

Підписання договорів про передачу частини активів та частини зобов’язань неплатоспроможного АКБ «Новий» на користь приймаючого банку відновлює всі умови депозитних та інших договорів за переданими зобов’язаннями, зокрема строк та валюта вкладу, процентна ставка тощо. Звертаємо увагу, що за умовами підписаних договорів, приймаючому банку передаються всі зобов’язання перед 1-8 чергами кредиторів, а також частина зобов’язань перед 9-ою чергою кредиторів (відповідно до ст. 52 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»). У той же час, сам АКБ «Новий» буде ліквідовуватись.

Для проведення ідентифікації, пелревірки даних щодо обсягу належних виплат та отримання коштів вкладники та кредитори (1-8 та частково 9 черги)  АКБ «Новий» з 28.08.2017 року можуть звертатись до установ АТ «Таскомбанк».

Кредитори, зобов’язання перед якими не передано на користь АТ «Таскомбанк», мають заявити про свої кредиторські вимоги до Фонду за стандартною процедурою. Детальніша інформація для кредиторів банку – за посиланням.

Також приймаючому банку передано права вимоги за частиною кредитів, наданих неплатоспроможним банком юридичним особам. АТ «Таскомбанк» з 23.08.2017 набуло усіх прав та обов'язків кредитора щодо боржників, вимоги до яких передані відповідно до договору про відступлення права вимоги, разом із правами за договорами забезпечення таких вимог.

Кожний боржник та/або кредитор може отримати інформацію щодо себе у приміщеннях неплатоспроможного банку та приймаючого банку після проведення ідентифікації.

Коментарі
Додати коментар