До новин

Співвласник «Фокстроту» хоче реванш з ФГВФО у боротьбі за 3,8 млрд грн. активів «Дельти»

31 серпня, 2017
Резонансні справи
Співвласник «Фокстроту» хоче реванш з ФГВФО у боротьбі за 3,8 млрд грн. активів «Дельти»

1 серпня Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ повернув без розгляду (у зв’язку з несплатою судового збору) для співвласника мережі «Фокстрот» Валерія Маковецького його касаційну скаргу на рішення Оболонського райсуду м. Києва від 10.01.2017 та ухвалу Апеляційного суду м. Києва від 18.04.2017, якими було задоволено позов ліквідатора Дельта Банку.

Про це пише "Фінбаланс".

Цимже рішенням суду було визнано нікчемними договори застави майнових прав, укладені у вересні 2014 року і лютому 2015 року; договір відступлення прав вимоги, який у вересні 2014 року Дельта Банк уклав з В. Маковецьким (від його імені діяло ТОВ «Арсенал-Фінанс»);

- застосовано наслідки недійсності нікчемних правочинів шляхом припинення обтяження на майнові права Дельта Банку за кредитами юрособам та фізособам вартістю 3,8 млрд грн за згаданими вище договорами застави та відступлення прав вимоги.

Як зазначалося в судових матеріалах, за інформацією Дельта Банку, на 03.03.2015 (тобто на час введення тимчасової адміністрації) на рахунку В. Маковецького було 58,45 млн дол та 805,7 тис євро.

04.09.2014 Дельта Банк і В. Маковецький уклали договір застави майнових прав №Д-4/2014, за яким Дельта Банк передав у заставу майнові права за кредитами на 1,55 млрд грн, водночас предмет застави був оцінений сторонами на суму 619,9 млн грн. Також 04.09.2014 Дельта і В. Маковецький (від імені якого діяло ТОВ «Арсенал Фінанс») уклали договір відступлення права вимоги (з відкладальними умовами) для реалізації порядку звернення стягнення на майнові права відповідно до зазначеного договору застави майнових прав.

09.02.2015 сторони уклали додаткову угоду, в якій обумовлювалося, що вартість майнових прав за кредитам юр- та фізосіб на дату укладення цього договору складає 3,8 млрд грн, які є засобом забезпечення виконання банком зобов`язань перед В. Маковецьким за договорами банківських рахунків. За домовленістю сторін предмет застави оцінено в 1,52 млрд грн.

У договорі застави передбачалося, що В. Маковецький має право в разі прийняття Нацбанком рішення про віднесення Дельта Банку до категорії неплатоспроможних (в день винесення рішення) задовольнити грошові вимоги, шляхом звернення стягнення на майнові права (відступлення права вимоги, набуття права власності, продажу та/або в інший встановлений законодавством або цим договором спосіб).

На такому фоні 30.10.2014 НБУ відніс Дельта Банк до проблемних та ввів обмеження на його діяльність, зокрема, щодо непередавання в забезпечення третім особам майно та активи банку без погодження з куратором банку. 02.03.2015 Дельта Банк був визнаний неплатоспроможним і тоді ж введена тимчасова адміністрація. 02.10.2015 НБУ ухвалив рішення про ліквідацію банку.

28.12.2015 комісія Фонду гарантування визнала нікчемними зазначені договори застави майнових прав і відступлення прав вимоги – відповідно до п. 5, 7 ч. З ст. 38 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Як зауважувалося в постанові суду Апеляційного суду м. Києва, під час перевірок операцій Дельта Банку аудитор встановив, що банк при передачі в заставу майнових прав за кредитами на 3,8 млрд грн. перевищив компетенцію, оскільки не погодив це з куратором банку та надав перевагу В. Маковецькому перед іншими кредиторами банку.

04.11.2015 В. Маковецький звернувся до ліквідатора Дельта Банку з вимогою визнати його кредитором Дельта Банку. Відповідно до витягу з реєстру акцептованих вимог Дельта Банку, акцептована сума його вимог – 1,255 млрд грн.

При цьому відповідно до договорів застави майнових прав, укладених між Дельта Банком та НБУ 06.10.2009 та 26.02.2014, низка спірних кредитних договорів перебували в заставі НБУ (під кредити рефінансування).

Задовольняючи позовні вимоги, суд першої інстанції виходив з того, що Дельта Банк, укладаючи з В. Маковецьким спірні договори, прийняв на себе зобов`язання щодо передачі у заставу майнових прав за укладеними банком з юридичними та/або фізичними особами кредитними договорами у порядку іншому, ніж встановлено чинним законодавством, з порушенням правил бухгалтерського обліку, при збільшенні обсягу відповідальності не отримав погодження куратора банку, з наданням переваг В. Маковецькому щодо задоволення його кредиторських вимог до банку за договорами банківських рахунків та вкладів перед іншими кредиторами, у спосіб не передбачений Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а також передав у заставу майнові права, вартість яких значно перевищує кредиторські вимоги В. Маковецького.

Апеляційний суд м. Києва погодився з такою аргументацію суду першої інстанції.

Нагадаємо, 31 травня Госпсуд м. Києва відмовився задовольнити позов ТОВ «Арсенал Фінанс» до Дельта Банку «про визнання наявності прав кредитора за зобов`язаннями та зобов`язання вчинити дії». Як третя особа в справі фігурував Валерій Маковецький.

Коментарі
Додати коментар