До новин

Глава банку Пінчука – про те, чому НБУ на початку року не визнав його банкрутом

01 вересня, 2017
Банкрутство фінустанов
Глава банку Пінчука – про те, чому НБУ на початку року не визнав його банкрутом

НБУ мав формальні приводи, принаймні, на початку року визнати неплатоспроможним банк «Кредит Дніпро» через несвоєчасне виконання програми докапіталізації: на кінець 2016 року його показник адекватності регулятивного капіталу становив лише 0,61%, тоді як мав бути не меншим, ніж 5%.

Однак НБУ зрештою утримався від виведення з ринку цього банку. Його власник – Віктор Пінчук – пришвидшився в питанні докапіталізації банку в травні-червні, і лише після цього банк оприлюднив офіційну звітність.

Чому зрештою НБУ не визнав банк «Кредит Дніпро» неплатоспроможним? Тут можуть бути різні версії, у т.ч. політично-особистісні: зв’язки Віктора Пінчука з Петром Порошенком (у т.ч. через Леоніда Кучму та Арсенія Яценюка); контакти В. Пінчука у Вашингтоні, у т.ч. через Домініка Стросс-Кана - екс-керівника МВФ та нинішнього глави спостережної ради "Кредит Дніпро"; дружні взаємини глави правління банку Олени Малинської з Валерією Гонтаревою тощо.

Як би там не було, але банк «Кредит Дніпро» фактично отримав відстрочку для проведення докапіталізації. І тут виникає відкрите питання – чи всі інші учасники ринку в співставній ситуації отримували такі ж поблажки від регулятора?..

Глава правління «Кредит Дніпро» Олена Малинська в інтерв’юагентству «ЛігаБізнесІнформ» таким чином прокоментувала ситуацію із порушенням нормативу НБУ, через що банк міг бути визнаним неплатоспроможним:

«Торік НБУ дуже активно працював над питанням удосконалення вимог до розрахунку величини кредитного ризику за активними операціями банків, що знайшло відображення в 351-ій постанові. Документ був затверджений в середині 2016 року з умовою проведення першого розрахунку кредитного ризику по всьому кредитно-інвестиційному портфелю на 1 лютого 2017 року. При цьому істотні зміни, що викликають дискусії досі, в нього були внесені лише в січні 2017 року. Природно, це занадто короткий проміжок між двома датами для комплексної реакції на впроваджені зміни.

Отже, для відображення всіх оновлених норм нам знадобився певний час. В результаті нами було сформовано резерв, беручи до уваги оновлені вимоги по кредитному ризику. Відповідно, сформувавши його і відбивши в звітності за 2016 рік, ми ретроспективно перерахували показник адекватності регулятивного капіталу.

Акціонер банку, оцінивши вплив нових вимог на розмір регулятивного капіталу, прийняв рішення про докапіталізацію фінустанови в розмірі 1,2 млрд.

На 1 січня 2017 року, сформувавши резерви і розрахувавши кредитний ризик за тими вимогами, які існували на зазначену дату (і які ще не враховували 351-ту постанову), ми перебували в нормативному значенні. Аудійована звітність виходить пізніше (вона враховує події, що відбуваються після звітної дати, в тому числі зміна регуляторних норм). Відповідно на 1 січня 2017 роки ми не порушували будь-які нормативи. Крім того, НБУ після вступу в силу 351-ї постанови випустив супутні нормативні акти, які дозволяють банкам збільшити обсяг кредитного ризику, і при цьому виключають необхідність застосування будь-яких санкцій до фінансових установ в разі, якщо буде надано переконливий план виходу на необхідні нормативні показники до 1 січня 2018 року. Що ми і виконали.

Відразу після дорезервування і отримання капіталу від акціонера в першій декаді липня показник Н2 склав 6.64%. Найближчим часом ми очікуємо завершення реєстрації емісії, після чого прогнозний показник адекватності капіталу перевищить 8% (при обов`язкових на сьогодні 5%). Весь процес відбувається за погодженням з регуляторними органами та, як ми вже говорили, відповідно до затвердженої НБУ програмою.

Акціонер банку затвердила збільшення статутного капіталу на $45 млн. Фактично $30 млн з них вже надані - вони на рахунках грошового покриття по проблемних кредитах в портфелі фінустанови. Це покриття згодом буде конвертовано в капітал першого рівня. Емісія повинна закритися до кінця жовтня. Чи будуть подальші збільшення капіталу - поки не можу сказати. Є обговорення, але рішення про наступний транш поки немає.

У найближчі кілька місяців вийти на прибуткову діяльність [банку] все одно буде неможливо. До слова, прибуток в першому півріччі сформувалася за рахунок $30 млн депозитів акціонера. У нас з`явилася можливість розрезервувати частину коштів під проблемні кредити. Коли ж ці депозити будуть конвертуватися в капітал, ми знову будемо нарощувати обсяги резервів, що, швидше за все, призведе до мінусових показників в наступному кварталі».

Коментарі
Додати коментар