До новин

Южно-Українська АЕС йде на мирову угоду зі своїм великим боржником

06 вересня, 2017
Борги
Южно-Українська АЕС йде на мирову угоду зі своїм великим боржником

Перемовини між Южноукраїнською міською владою і комунальним підприємством «Теплопостачання та водо-каналізаційне господарство» з одного боку та ВП «Южно-Українська АЕС» ДП НАЕК «Енергоатом» з іншого щодо можливості підписання мирової угоди тривають.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу ВП «ЮУАЕС».

Перемовини мінж підприємствами тривають, це пов’язано з наявністю багатомільйонного боргу ТВКГ за послуги водо-, теплопостачання та водовідведення перед виробником продукції ЮУАЕС, який на 1 серпня перевищив 120 млн грн.

Мета мирової угоди у справі про банкрутство боржника – комунального підприємства «ТВКГ» – розрахунок боржника з кредиторами та відновлення його платоспроможності. Мирова угода має стати документом, який влаштує обидві сторони спору. Кожна зі сторін – ТВКГ та ЮУАЕС -  підготували свій варіант мирової угоди.

КП ТВКГ та ВП ЮУАЕС вже підписували мирову угоду на строк до 17 років на суму 36 млн грн, та з боку ТВКГ мало місце порушення вимог угоди, адже однією з них була вчасна сплата поточних рахунків.

ЮУАЕС довелося звернутись до правоохоронних органів, аби вчасно попередити спробу міської ради створити три нові комунальні підприємства, які мали надавати послуги з водо-, теплопостачання та водовідведення. Передання функцій ТВКГ новим підприємствам призвело б до передання майна, що зробило би неможливим виконання рішень суду. Відсутність майна у КП «ТВКГ» та права продовжувати господарську діяльність з надання комунальних послуг унеможливило б проведення процедури санації та призвело б до ліквідації комунального підприємства зі списанням багатомільйонного боргу.

Умовою підписання мирової угоди, і на цьому наполягає АЕС, має стати забезпечення гарантій: чи то банківських - будь-якого державного банку України на строк до 31.12.2029 на суму грошових коштів, що розстрочуються за мировою угодою, чи нотаріально посвідченим договором застави ліквідного комунального майна, де заставодержателем призначено ДП «НАЕК «Енергоатом» у особі ВП ЮУАЕС.

У разі підписання мирової угоди буде припинено всі обмеження та обтяження, що виникли в зв’язку з невиконанням КП «ТВКГ» своїх зобов’язань, визначених у справі про банкрутство. Та задля цього боржник має зобов’язатися в повному обсязі погасити заборгованість та своєчасно виконувати поточні зобов’язання перед кредиторами, що виникатимуть протягом усього строку дії мирової угоди.

ЮУАЕС також  наполягає на тому, щоб до тексту мирової угоди було внесено  такий пункт: «У разі реорганізації боржника виконання мирової угоди переходить на його правонаступника», якого немає у варіанті «ТВКГ».

У ВП «ЮУАЕС»  є розуміння, що навіть у разі підписання мирової угоди загроза того, що борги можуть «обнулитися», залишається. Та не зважаючи на всі ризики, підприємство готове піти на мирову угоду. І навіть за умови такого значного боргу з боку комунального підприємства перед ЮУАЕС продовжує надавати послуги місту. 

Коментарі
Додати коментар