До новин

Борг Реал Банку по рефінансу: НБУ не домігся у ВГСУ зняття арешту з нафтобази в Херсоні

15 вересня, 2017
Резонансні справи
Борг Реал Банку по рефінансу: НБУ не домігся у ВГСУ зняття арешту з нафтобази в Херсоні

6 вересня Вищий госпсуд відмовився задовольнити касаційну скаргу НБУ та лишив без змін постанову Київського апеляційного госпсуду від 24.05.2017 та рішення Госпсуду Києва від 20.02.2017, якими Нацбанку було знову ж таки відмовлено в задоволенні позову до Нацполіції щодо зняття арешту з комплексу нафтобази в Херсоні.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Нафтобаза належить ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз», арешт на вказане майно був накладений в рамках досудового розслідування об`єднаного кримінального провадження № 1201416002000076 щодо завдання збитків державі на 36 млрд грн.

Раніше суди винесли рішення про звернення стягнення на вказану нафтобазу на користь НБУ в рахунок погашення боргу Реал Банку по кредиту рефінансування на 787,4 млн грн.

На думку НБУ, арешт майна, який був ініційований поліцією, позбавляє Нацбанк можливості реалізувати своє право на звернення стягнення на предмет іпотеки ТОВ «Всеукраїнський промисловий союз» шляхом проведення прилюдних торгів для задоволення вимог НБУ.

З цього приводу Вищий госпсуд зауважив наступне:

«Ухвалою слідчого судді Приморського районного суду м. Одеси від 04.03.2016 у справі №522/2756/16-к (провадження по справі № 1-кс/522/3092/16) суд прийняв до розгляду клопотання Національного банку України про зняття арешту з майна до розгляду по суті та відмовив в його задоволенні саме з огляду на необґрунтованість та недоведеність.

При цьому, позивач - Національний банк України, взагалі не обґрунтовує неправомірності накладання арешту Печерським районним судом міста Києва чи того, що потреба у такому заході відпала, звертаючись з позовом і в межах господарської справи, а зазначає лише про порушення своїх прав щодо реалізації спірного майна, що було вірно відзначено господарським судом міста Києва.

Суд дійшов правомірного висновку, що вказаний довід позивача є передчасним, оскільки накладання арешту на спірне майно не позбавляє Національний банк права в подальшому звернути стягнення на спірне майно з урахуванням правил пріоритетності, визначених ст. 3 Закону України «Про іпотеку», відповідно до якої пріоритет права іпотекодержателя на задоволення забезпечених іпотекою вимог за рахунок предмета іпотеки відносно зареєстрованих у встановленому законом порядку прав чи вимог інших осіб на передане в іпотеку нерухоме майно виникає з моменту державної реєстрації іпотеки. Зареєстровані права та вимоги на нерухоме майно підлягають задоволенню згідно з їх пріоритетом - у черговості їх державної реєстрації».

Нагадаємо, збанкрутілий Реал Банк пов`язували з Сергієм Курченком.

Як раніше повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, справа проти екс-чиновників НБУ щодо кредитування банку Курченка направлена до суду.

Коментарі
Додати коментар