До новин

«Мілкіленд» хоче визнати недійсним договір поруки з НБУ по боргам збанкрутілого УПБ

15 вересня, 2017
Резонансні справи
«Мілкіленд» хоче визнати недійсним договір поруки з НБУ по боргам збанкрутілого УПБ

28 серпня Госпсуд міста Києва порушив провадження в справі за позовом ПАТ «Мілкіленд Н.В.» до НБУ, Українського професійного банку, дочірнього підприємства «Профітрейд» (попередня назва – дочірнє підприємство «Мілкіленд-Україна») про визнання договору поруки недійсним.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

СБУ в рамках кримінального провадження №42015100000000795 розслідує сумнівні операції збанкрутілого «Українського професійного банку» за ознаками злочинів, передбачених низкою статей Кримінального кодексу:

- стаття 218-1 «Доведення банку до неплатоспроможності»;

- стаття 28 «Вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією»;

- стаття 366 «Службове підроблення»;

- стаття 209 «Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом»;

- стаття 191 «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем».

За даними слідчих, 24.03.2014 НБУ і УПБ уклали кредитний договір на 120 млн грн. Як основне забезпечення оформлено майнові права за кредитними угодами заставною вартістю 545,95 млн грн (з урахуванням коригуючих коефіцієнтів – 137,96 млн грн). Як додаткове забезпечення виступали майнові права на депозит майнового поручителя ТОВ «Торговий дім «Мілкіленд»« в розмірі 50 млн грн; акції «УПБ», що належали ТОВ «Український інвестиційно-фінансовий альянс» на 280 млн грн; порука ДП «Мілкіленд-Україна» на 120 млн грн.

Нагадаємо, за даними НБУ, основним контролером УПБ через ТОВ «Український фінансово-інвестиційний альянс» був Євген Балушка. За неофіційними ж даними, вплив на цей банк мав у т.ч. Анатолій Юркевич – співвласник групи «Мілкіленд» (Milkiland).

Коментарі
Додати коментар