До новин

Світовий банк радить Мінфіну реформувати систему управління держбанків

18 вересня, 2017
Борги
Світовий банк радить Мінфіну реформувати систему управління держбанків

Усунення проблемних активів з держбанків не вирішує проблему їх виникнення, тому потрібна реформа системи корпоративного управління таких фінустанов.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на Асоціацію українських банків.

Світовий банк закликає повернутися до питання створення структури врегулювання непрацюючих активів державних банків після вдосконалення системи корпоративного управління в цих фінустановах.

«До вирішення створення «паркувальної платформи» для проблемних активів варто повернутися після того, як буде вирішена проблема непрацюючого корпоративного управління в цих державних банках», – сказав фахівець фінансового сектору Світового банку Євген Гребенюк в ході дискусії з експертами в Міністерстві фінансів.

Він підкреслив, що усунення проблемних активів з держбанків не вирішує первинну проблему їх виникнення, і потрібна реформа системи корпоративного управління держбанків, що вже передбачено чинною стратегією.

«Ці два питання безпосередньо пов’язані. Наприклад, якщо в Ощадбанку і Укрексімбанку в результаті цієї реформи дійсно з’являться незалежні наглядові ради і нове незалежне керівництво, то можливо, вони не захочуть видавати проблемні кредити», – додав він.

У свою чергу, перший заступник міністра фінансів Оксана Маркарова підкреслила, що Мінфін підтримує реформу корпоративного управління держбанків і вже впровадив нову модель в Укргазбанку і Приватбанку без прийняття Верховною Радою відповідного закону.

«Проблема в тому, що непрацюючі кредити накопичилися в тому числі в результаті не залежних від банків факторів: втрата територій і позичальників на цих територіях, військові дії і втрата ринків в результаті цих дій», – підкреслила вона.

Коментарі
Додати коментар