До новин

ФГВФО планує завершити продаж більшої частини активів банків у 2018 році

18 вересня, 2017
Банкрутство фінустанов
ФГВФО планує завершити продаж більшої частини активів банків у 2018 році

Минулого тижня у Києві пройшов круглий стіл на тему «Продаж проблемних активів: дорого чи дешево? Нові правила гри на ринку», присвячений продажу активів Фондом гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО).

Про це повідомляє журналіст «Банкрутство & Ліквідація».

Під час круглого столу заступник директора-розпорядника ФГВФО Світала Рекрут розповіла про нововведення в роботі Фонду, завдання та цілі на перспективу, та відповіла за запитання учасників ринку.

Більша частина уваги була приділена так званим голландським аукціонам, які ФГВФО планує запустити з жовтня цього року.

За словами Світлани Рекрут, голландський аукціон відрізняється від звичайного тим, що під час торгів ціна не підвищується, а, навпаки, знижується. Актив буде виставлятись за стартовою ціною, і кожні 5-ть хвилин чи, навіть, хвилину, його ціна буде знижуватись на 1%. Покупець, який під час торгів перший натисне кнопку «купити», фактично фіксує своє право придбати актив. Але, як зазначила Світлана Рекрут, на цьому продаж ще не завершується – в той же день актив ще раз ненадовго (буквально – на півгодини) виставляється на продаж з зазначенням ціни, за якою його готовий придбати покупець. Якщо знаходиться інший, покупець, який готовий запропонувати більшу ціну, першому покупцеві дається можливість «перебити» цю ціну своєю новою пропозицією.

Світлана Рекрут зазначила, що за рахунок цієї системи Фонд гарантування повністю дистанціюється від адміністративної участі в аукціоні, що дозволяє проводити продажі цілком прозоро і об’єктивно визначати ціну реалізації активів.

За словами учасників круглого столу, запровадження голландських аукціонів значно спростить процес придбання активів покупцями – тепер вони точно будуть знати, що актив буде однозначно продано, оскільки ціна під час аукціону може знизитись дуже сильно. Це дозволить покупцям заздалегідь консолідувати кошти на придбання активів.

На думку учасників круглого столу, якщо б система голландських аукціонів була введена ще на початку кампанії з ліквідації неплатоспроможних банків, більша частина активів вже була б давно продана.

Світлана Рекрут також озвучила плати роботи Фонду гарантування на наступний рік. За її словами, на сьогодні Фонд працює над реалізацією активів 89 неплатоспроможних банків, і деякі активи знаходяться в процесі реалізації вже 6-7 квартал поспіль. Фонд гарантування вже реалізував активів на 6 млрд гривень, але в той же час керівництво Фонду розуміє, що з огляду на загальну вартість активів неплатоспроможних банків, це – дуже мало. Саме тому Фонд планує більшу частину активів реалізувати протягом наступного року. «Ми на сьогодні, як ФГВФО, вийшли в інформаційний простір з гучною заявою про те, що ми маємо намір завершити велику частину ліквідацій, велику частину продажів упродовж наступного року. Ми повністю готові інфраструктурно, у нас є чітке розуміння політики продажів», - сказала Рекрут.

Радник президента України Ігор Уманський зазначив, що з боку держави потребує додаткового захисту права кредиторів, які на аукціонах купують права вимоги. «Іноді покупець, купуючи права вимоги, фактично купує квиток «на війну», оскільки після цього йому доводиться в судах добиватись стягнення на свою користь», - сказав він.

Крім того, Ігор Уманський зазначив, що Фонду слід було б подумати і над тим, як дати можливість скористатись своїми ресурсами тим, хто має бажання реалізовувати активи.

Наприклад, сьогодні проблемний портфель вже державного Приватбанку складає близько 150 млрд гривен, який було видно під 20% річних. Це означає, що кожного року цей портфель генерує близько 30 млрд гривень несплачених відсотків, які негативно впливають на стан банку. В той же час, за словами Ігоря Уманського, Міністерство фінансів працює над тим, щоб створити структуру, яка буде працювати з проблемними кредитам, хоча він радить передати ці проблемні активи державних банків на реалізацію до Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Коментарі
Додати коментар