До новин

Перед введення тимчасової адміністрації в Радикал Банку, кошти фізосіб «надходили» на рахунки ще до моменту їх відкриття

21 вересня, 2017
Банкрутство фінустанов
Перед введення тимчасової адміністрації в Радикал Банку, кошти фізосіб «надходили» на рахунки ще до моменту їх відкриття

Напередодні оголошення тимчасової адміністрації в Радикал Банку (мова йде про 9 липня 2015 року), кошти фізичних осіб у межах гарантованої суми «надходили» на рахунки ще до моменту їх відкриття.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

«Відповідні операції з розміщення коштів реєструвались у робочий час до 18.00, натомість, рахунки таким вкладникам були відкриті лише вночі. Це свідчить про навмисне втручання у роботу операційної системи банку АБС Б2», - зазначили у перс-службі.

Згідно з журналом відкритих рахунків фізичних осіб, за один день перед введенням тимчасової адміністрації було відкрито 503 поточних рахунки фізичних осіб, а це майже стільки, скільки відкрито за попередні півроку роботи банку.

За даними оборотно-сальдового балансу за 9 липня 2015 року, сума зобов’язань банку за поточними рахунками фізичних осіб збільшилась в 7,3 рази: з 15 млн грн – до 95 млн грн.

Такі дії були спрямовані на документальне оформлення підстав для отримання гарантованих виплат від Фонду гарантування. Переводилось дроблення вкладів фізосіб та перерозподіл коштів з рахунків юридичних осіб на рахунки фізичних осіб.

Під час перевірки уповноважена особа Фонду гарантування встановила, що вказані правочини є нікчемними.

Однак, вказані факти не були взяті до уваги суддею Києво-Святошинського районного суду Дмитром Усатовим. Під його головуванням суд задовольнив спільний позов 159 фізичних осіб (справа №369/10689-16-ц), «вклади» яких були сформовані за вказаною схемою. Рішення суду першої інстанції зобов’язує Фонд гарантування здійснити виплату  відшкодування за вкладами.

Уповноважена особа Фонду гарантування подала апеляційну скаргу на таке рішення. Її розгляд призначено на 26 вересня 2017 року о 10.30 в Апеляційному суді Київської області. Колегія суддів: головуючий суддя Іванова І.В., Гуль В.В., Сліпченко О.І.

Коментарі
Додати коментар