До новин

Укрексімбанк може забрати в «Континіуму» молокозавод «Галичина» за мільярдний борг

22 вересня, 2017
Борги
Укрексімбанк може забрати в «Континіуму» молокозавод «Галичина» за мільярдний борг

Суд у рамках справи про банкрутство ЗАТ «Галичина» визнав грошові вимоги Укрексімбанку до групи «Континіум» на 889,4 мільйона гривень як забезпечені заставою компанії-боржника.

Відповідне рішення 6 липня прийняв Господарський суд Львівської області, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Свої вимоги держбанк обґрунтовував, перш за все, генеральним кредитним договором від 20 березня 2013 року, позичальниками за яким виступали «Галичина» і «Ковельмолоко» (при цьому ці ж компанії виступали поручителями за супровідними позиками).

Як наголошується в судових матеріалах, на 23 листопада 2015 року заборгованість «Галичини» перед «Укрексімбанком», яка виникла в зв'язку з невиконанням зобов'язань за генеральною угодою і укладеними в її рамках кредитними договорами, становила 27,8 млн доларів.

При цьому між Укрексімбанком та «Галичиною» укладено ряд договорів, згідно з якими в заставу банку передані земельні ділянки, будівлі комплексу заводу по переробці молока та виготовлення молочної продукції площею 7 799,8 м2, обладнання та транспортні засоби, право інтелектуальної власності на знаки для товарів і послуг, а також готова продукція на складі і товари в обороті.

За даними НКЦПФР, власником 100% акцій «Галичини» (як і власником 98,9% акцій «Ковельмолоко») є кіпрська компанія «Бросмонт Холдінгз Лімітед».

У 2010 році «Західна молочна група» (підконтрольна групі «Континіум» Степана Івахіва і покійного Ігоря Єремєєва) об'єдналася з ЗАТ «Галичина» (бенефіціарами якого були львів'яни Андрій Король, Сергій Гібай, Юрій Ложкін), що публічно підтверджували в групі «Континіум».

Об'єднана молочна структура зберегла назву «Галичина». Власне, Степан Івахів входив до наглядової ради підприємства.

У 2014 році багаторічного гендиректора молочного заводу «Галичина» Володимира Петрина на час замінив Дмитро Лещенко, який до цього призначення працював радником гендиректора групи «Континіум».

Додамо, що в травні-липні Госпсуд Львівської області також визнав вимоги «Банку інвестицій і заощаджень» (підконтрольний групі «Континіум») до «Галичини» на 72,8 млн грн і включив їх в четверту чергу в реєстрі вимог кредиторів.

Серед кредиторів «Галичини» - в т.ч. ТОВ «Молочна компанія «Галичина» (контакти якого наводяться на сайті заводу), а також ряд компаній, пов'язаних з групою «Континіум» і їх мережею АЗС WOG.

Степан Івахів – народний депутат України, депутатська група «Воля народу», один із засновників групи компаній «Континіум», найближчий соратник  Ігоря Єремєєва. Forbes у 2015 році оцінив статки Івахіва у 93 млн доларів.
Коментарі
Додати коментар