До новин

ФГВФО полегшив стягування боргів з ліквідованих банків

09 жовтня, 2017
Ліквідація
ФГВФО полегшив стягування боргів з ліквідованих банків

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб затвердив новий порядок складання та ведення реєстру акцептованих вимог кредиторів та задоволення вимог кредиторів ліквідованих банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на mind.ua.

Він почав діяти з 16 вересня. Тепер більш детально позначено процедури визначення суми вимог кредиторів, віднесення вимог кредиторів до певної черги та відхилення вимог.

«Порядком чітко встановлено процедуру, строк подачі та форму заяви про визнання вимог кредитора. Відтепер кредитору не потрібно подавати різні заяви щодо вимог, які відносяться до різних черг задоволення вимог кредиторів, оскільки Порядок надає кредитору можливість викласти усі свої вимоги в одній заяві», – коментує адвокат, старший юрист GOLAW Катерина Цвєткова.

Порядком передбачено, як саме визначається сума вимог кожного кредитора та яким чином така вимога відноситься до певної черги. Наприклад, передбачено, що вимоги кредиторів, заявлені в іноземній валюті, включаються до реєстру вимог кредиторів у національній валюті в сумі, визначеній за офіційним курсом.

«Крім того, Порядок врегульовує процедуру, яка не деталізується Законом: розпорядження майном (активами), що залишилось після задоволення вимог кредиторів банку, що ліквідується», – уточнює Катерина Цвєткова.

В цілому, враховуючи, що спори щодо акцептування вимог кредиторів підлягають вирішенню у судовому порядку, деталізація процедурних аспектів повинна зменшити кількість судових спорів між кредиторами і Фондом.

Нагадаємо, що заявлення кредиторами своїх вимог здійснюється протягом 30 днів з дня опублікування відомостей про відкликання банківської ліцензії, ліквідацію банку. А от вимоги, що надійшли після зазначеного строку, вважаються погашеними. Крім вимог вкладників у межах гарантованої ФГВФО суми відшкодування коштів за вкладами.

Коментарі
Додати коментар