До новин

НБУ та Мінфін реструктуризували 220 мільярдів держборгу

11 жовтня, 2017
Борги
НБУ та Мінфін реструктуризували 220 мільярдів держборгу

Національний банк та Міністерство фінансів завершили репрофайлінг облігацій на 220 млрд доларів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу регулятора.

«Загальний обсяг портфелю ОВДП у власності НБУ наразі становить 360,6 млрд гривень, з яких під репрофайлінг підпали облігації номіналом 219,6 млрд гривень», - йдеться у повідомленні.

Як наголошується, приблизно 145,2 млрд гривень від загального портфелю ОВДП були конвертовані у довгострокові гривневі облігації різної строковості з прив’язкою доходності до рівня інфляції, і ще близько 74,4 млрд гривень - у довгострокові гривневі облігації різної строковості погашення з фіксованими процентними ставками.

«Решта портфелю залишилась без змін (з фіксованим рівнем дохідності)», - повідомляє прес-служба.

«Погашення облігацій, за якими було проведено репрофайлінг, відбуватиметься рівномірно - приблизно по 12 млрд гривень щороку до 2047 року. Такий підхід до погашення основної суми боргу дозволить рівномірно розподілити навантаження на бюджет протягом 30 років», - пояснив міністр фінансів Олександр Данилюк.

При цьому, наголошують в НБУ, наявність одночасно облігацій з фіксованою та плаваючою ставками забезпечить диверсифікацію відсоткового ризику.

«Тобто у разі зниження ринкових відсоткових ставок Міністерство фінансів буде платити менше за рахунок наявності облігацій з плаваючою ставкою, а у разі підвищення ставок на ринку наявність облігацій з фіксованою ставкою буде стримувати вартість запозичень», - йдеться у повідомленні.

Коментарі
Додати коментар