До новин

Експерт пояснив, як Клименко обвалив Терра Банк

12 жовтня, 2017
Банкрутство фінустанов
Експерт пояснив, як Клименко обвалив Терра Банк

Незважаючи на активну діяльність НБУ та Фонду гарантування вкладів щодо виведення з ринку фінустанов і не дивлячись на закон про відповідальність акціонерів за доведення банку до банкрутства, на даний момент термін у в'язниці не отримав жоден власник банку, відповідальний за його банкрутство.

Про це на своїй сторінці Facebook написав політичний експерт Кирило Сазонов, передає інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Кожен раз, коли з банку пропадають мільярди, від НБУ можна було почути одні й ті ж історії, на кшталт: «Щоб побачити реальну картину, потрібен глибокий аудит». Хоча ще навесні 2016 року представники Національної поліції говорили, що у НБУ є всі засоби для відстеження операцій по виведенню коштів. Але чомусь це у них не особливо виходить. Або не хочуть, не знаю. По факту - гроші можуть зникнути, і ніхто не сяде», - відзначає експерт.

Чудовим прикладом є Терра Банк з його власником Сергієм Клименком, який за даними Фонду гарантування вкладів на пряму пов'язаний з банкрутством банку і який досі перебуває на волі завдяки виходу під заставу в 15 млн грн. Ця сума виглядає смішною в порівнянні з мільйонами, які виводилися з Терра Банку в останні місяці його існування.

«Терра Банк був визнаний неплатоспроможним в серпні 2014 року. За різними оцінками, щоб відновити платоспроможність, акціонерам потрібно було влити від 500 млн грн. до мільярда. Головний бенефіціар, яким був Клименко, на це не пішов. В результаті свої проблеми вирішив перекласти на Фонд гарантування вкладів. Але Фонд виступив ініціатором розслідування причин банкрутства банку», - пише Кирило Сазонов на своїй сторінці в Facebook.

Обвалити серйозний банк ззовні практично неможливо, зазвичай це відбувається зсередини з ініціативи керівників банку за допомогою партнерів і своїх же компаній. У випадку з Клименком, чималу роль зіграв його партнер по бізнесу - Максим Луцький. Колишній проректор Київського Авіаційного Університету (НАУ) і кум Табачника в роки свого проректорства проводив тендери в НАУ для реконструкції своїх приміщень. Переможцями цих тендерів ставали компанії, що належать йому ж і Сергію Клименку.

«Сам же Клименко діяв за класичною схемою спустошень банку акціонерами - виводив кошти вкладників у вигляді кредитів на свої ж компанії, які займалися будівництвом. Цензор детально розбирався в цих схемах, кому цікаво деталі розібрати - все є. Я по поверхні пройду. Як відзначали у Фонді гарантування вкладів - Клименко, використовуючи службове становище забезпечив в січні-лютому 2014 року виведення значних коштів, залучених банком від фізичних осіб, в ряд підставних фірм у вигляді незабезпечених кредитів. Вказані операції мали всі ознаки шахрайських дій, оскільки ці фірми не мали необхідного забезпечення за кредитними договорами і не проводили по ним господарську діяльність», - додав політолог.

У вересні 2015 року Клименко навіть був заарештований, йому інкримінували статтю 191 КК - розтрата банківського майна в особливо великих розмірах (сума понад 1 млрд гривень). Поліція ловить, а і українські суди - відпускають. В результаті Клименко спокійно вийшов на свободу під заставу.

«Як таке можливо? Проблема в тому, що для притягнення власника банку до кримінальної відповідальності потрібно довести, що його дії були умисними і що саме вони завдали збитків державі. А довести факт доведення банку до банкрутства вкрай складно. Так і виходить, що людина заподіяла таку шкода країні, все ще спокійно себе почуває на свободі і це далеко не поодинокий випадок. Все це наводить на думку, що система державних покарань за подібні дії, які тягнуть за собою збитки як самій державі, так і безлічі вкладників залишає бажати кращого. КПК потрібно міняти. І не тільки для корупціонерів - для власників фінустанов, які керують держкомпаніями, для всіх, хто відповідає за чужі гроші. Відповідальність повинна бути реальною...», - підсумував експерт Кирило Сазонов.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Фонд гарантування вкладів ввів тимчасову адміністрацію в Терра Банк 22 серпня 2014 року.

Коментарі
Додати коментар