До новин

Суди різної юрисдикції винесли протилежні рішення у справі дроблення вкладів у Радикал Банку

08 листопада, 2017
Банкрутство фінустанов
Суди різної юрисдикції винесли протилежні рішення у справі дроблення вкладів у Радикал Банку

Суди адміністративної юрисдикції та суди загальної юрисдикції винесли кардинально протилежні рішення у справі дроблення вкладів у збанкрутілому Радикал Банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Мова йде про випадок, коли напередодні оголошення в цьому банку тимчасової адміністрації, кошти фізичних осіб у межах гарантованої суми «надходили» на рахунки ще до моменту їх відкриття. Відповідні операції з розміщення коштів реєструвались у робочий час до 18.00, натомість, рахунки таким клієнтам були відкриті лише вночі.

На дивлячись на вказані факти, суди загальної юрисдикції (Києво-Святошинського районний суд та Апеляційний суд Київської області) зобов’язали уповноважену особу Фонду гарантування та ФГВФО включити таких клієнтів до загального реєстру вкладників, що є підставою для відшкодування гарантованої суми.

Цікаво, що з 2015 року ті ж самі особи звертались з тих самих підстав і до судів адміністративної юрисдикції, хоча звернення до суду двічі з одних і тих самих підстав є неприпустимим. Розгляд цих справ триває, частина рішень ухвалена на користь банку та Фонду гарантування.

У рішеннях адміністративних судів, після дослідження усіх обставин справи та оцінки доказів у сукупності, неодноразово встановлювались факти того, що так звані вкладники фактично не перебували у відділеннях банку та особисто не укладали договори поточного рахунку, а відтак і не вносили готівкові кошти на поточні рахунки.

За таких обставин склалась ситуація, що за одним і тим самим клієнтом є діаметрально протилежні рішення.

«Вварто зазначити, що у цьому випадку в фізичних осіб виникають зобов’язальні та майнові вимоги не до юридичної особи банку - боржника, а до держави в особі Фонду гарантування. Отже, є очевидним, що спори за участю держави про відшкодування гарантованої суми вкладу Фондом гарантування вкладів фізичних осіб, підлягають розгляду виключно в порядку адміністративного судочинства», - наголошують у ФГВФО.

За результатами розгляду справи у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ, Фондом гарантування вкладів фізичних осіб буде вирішуватись питання, щодо подальших дій відносно ситуації навколо цієї справі.

Нагадаємо, строк ліквідації Радикал Банку продовжили на один рік.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, суд щодо Радикал Банку закрили від преси.

Коментарі
Додати коментар