До новин

Рада схвалила в першому читанні законопроект про продаж держмайна

10 листопада, 2017
Законодавство
Рада схвалила в першому читанні законопроект про продаж держмайна

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроект про приватизацію державного майна.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Верховна Рада прийняла за основу урядовий законопроект «Про приватизацію державного майна» №7066 - нову редакцію закону про приватизацію, яка полегшує продаж неліквідних об'єктів, описує умови залучення радників з приватизації і є однією з умов продовження співпраці з МВФ.

«За» проголосувало 258 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Як зазначив т.в.о. голови Фонду держмайна Віталій Трубаров, законопроект повинен замінити сім діючих у сфері приватизації законів.

«Новий закон встановлює 12 місяців для об'єктів великої приватизації та 5 місяців - для малої. Якщо підприємство за останній рік перейшло вартість активів в 250 млн грн - це об'єкт великої приватизації, який буде продаватися з залученням радника, все, що менше, - це мала приватизація, яка буде проходити виключно на електронних платформах», - зазначив керівник ФДМ.

За його словами, важливою нормою запропонованого документа є залучення до великої приватизації радників, а першим прикладом став відбір польської філії Ernst & Young для майбутнього продажу «Центренерго».

Трубаров пояснив, що велика приватизація буде проходити за такою процедурою: визначення об'єкта продажу; відбір радника на конкурсі, підготовка ним фінансової моделі з пропозицією початкової ціни і відбір інвесторів; встановлення Фондом стартової ціни та умов продажу з затвердженням їх в Кабміні; проведення конкурсу з перевіркою учасників.

Очільник ФДМУ додав, що новий законопроект вводить замість п'яти існуючих лише два способи продажу: аукціон і викуп (в разі, якщо на момент прийняття закону майно вже знаходилося в оренді). Документ також обмежує терміни оскарження підсумків приватизації трьома роками.

Законопроект передбачає внесення інвестором, який виявив бажання взяти участь в торгах, 5% банківської гарантії, що не повертається, що має стати запобіжником від недобросовісних гравців.

Мінекономрозвитку серед переваг нового документа зазначає можливість застосування міжнародного арбітражу і права іноземної держави для договору купівлі-продажу.

Керівник Фонду також підкреслив, що законопроект чітко забороняє російським компаніям або компаніям, що мають російський капітал, брати участь в приватизації, і дає можливість перевірити кінцевих бенефіціарів.

Коментарі
Додати коментар