До новин

НБУ зобов'язав банки надати інформацію про власників до 29 травня

15 травня, 2015
Законодавство
НБУ зобов'язав банки надати інформацію про власників до 29 травня

Національний банк України зобов'язав комерційні банки до 29 травня надати перелік всіх пов'язаних з фінустановою осіб станом на 1 травня поточного року.

Про це інформаційному порталу Банкрутство & Ліквідація повідомили в прес-службі регулятора.

Відповідна постанова НБУ №315 від 12 травня набуває чинності сьогодні.

Згідно з документом, у період до введення регулятором відповідної форми статистичної звітності банки зобов'язані щомісяця до 10 числа надавати НБУ актуалізований перелік пов'язаних з банком осіб.

Серед таких пов'язаних осіб - контролери банку і його прямі та опосередковані акціонери з істотною участю, керівники банку, учасники банківської групи, родинні та афілійовані особи банку та їхні великі власники.

Крім того Національний банк цією ж постановою затвердив положення про визначення пов'язаних з банком осіб.

«Національний банк має право вимагати від банку надання документів, що містять інформацію, необхідну Національному банку для прийняття рішення про визначення фізичних та юридичних осіб особами, пов'язаними з банком», - йдеться в документі.

Згідно з ним, рішення про визнання юр- і фізосіб пов'язаними з банком особами приймає уповноважена особа НБУ, але банк, у разі незгоди, має 15 днів, аби довести протилежне.

Зокрема, ознаками визначення Нацбанком пов'язаних осіб визначені винятковість відносин (наприклад, у вигляді економічно необґрунтованих операцій з боржником або контрагентом або відсутність кредитної історії); економічна залежність; спільна інфраструктура; недостатня прозорість.

Іншими підставами визначення пов'язаності з банком може бути, відповідно до положення, аналіз характеру операцій на предмет цілі і використання коштів, документації, операційних стандартів, інструментів внутрішнього контролю, заборгованості та кредитоспроможності, процентних ставок, комісії та ціни, заставного забезпечення і гарантій.

По кожному з перерахованих пунктів Нацбанк призводить додаткові ознаки, які дають підстави підозрювати зв'язок осіб.

Крім того, іншою постановою - №312 від 12 травня - про внесення змін до Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, яка набуде чинності 14 червня, НБУ посилив вимоги до операцій з пов'язаними особами.

Коментарі
Додати коментар