До новин

СБУ викрила факти розкрадання банками близько 6 млрд грн

15 травня, 2015
Законодавство
СБУ викрила факти розкрадання банками близько 6 млрд грн

Служба безпеки України викрила факти розкрадання чотирма банками близько 6 млрд грн коштів рефінансування Національного банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на РБК-Україна.

«Співробітники Служби безпеки України спільно з Генеральною прокуратурою за останній час викрили факти розкрадання менеджментом чотирьох українських банків близько 6 мільярдів гривень коштів рефінансування Нацбанку. Найбільшу суму розтрати коштів НБУ в розмірі 4,3 млрд здійснили службові особи однієї з цих банківських установ», - йдеться в повідомленні прес-центру СБУ.

Як розповіли в СБУ, було встановлено, що посадові особи банків задіяли кілька шахрайських схем для розкрадання грошей. Зокрема, всупереч умовам отримання рефінансування, менеджмент банківських установ для виведення коштів кредитував підконтрольні і фактично збанкрутілі комерційні структури і скуповував на гроші Нацбанку «сміттєві» цінні папери. Зловмисники також використовували махінації із заставною нерухомістю, протиправно виводячи її з активів банків.

«На сьогодні Фонд гарантування вкладів фізичних осіб ввів тимчасову адміністрацію і почав процедуру ліквідації цих банків, тому всі виплати вкладникам здійснюються за його рахунок», - зазначили у відомстві.

При цьому за матеріалами СБУ Генпрокуратура вже відкрила кримінальні провадження за ч. 5 ст. 191 і ч. 2 ст. 205 КК України за фактом розкрадання коштів в кожному з банків.

Нагадаємо, раніше МВС встановило факти розкрадання держкоштів службовими особами Держінвестпроекту.

Коментарі
Додати коментар