До новин

У ФГВФО розповіли про причини проблем Укргазпромбанку

16 листопада, 2017
Банкрутство фінустанов
У ФГВФО розповіли про причини проблем Укргазпромбанку

«Схемне» кредитування та нераціональне управління кредитними ресурсами – основні причини низької якості активів Укргазпромбанку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на прес-службу Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Як наголосили у Фонді, з метою виведення активів з «Укргазпромбанку» напередодні запровадження тимчасової адміністрації проводилось «схемне кредитування» групи компаній для фінансування спільного неіснуючого будівництва на суму 57,6 млн грн.

Нераціональне управління кредитними ресурсами банку стало причиною того, що були профінансовані на 365,68 млн грн проекти, які виявились збитковими та ін.

Банк з метою погашення проблемної заборгованості позичальниками приймав на баланс іпотечне нерухоме майно за оціночною вартістю, яка у рази перевищувала ринкову. У результаті таких дій на баланс банку було прийнято низьколіквідне майно за високою балансовою вартістю (земельні ділянки сільськогосподарського призначення, на продаж яких в країні діє мораторій).

До введення тимчасової адміністрації великим позичальником банку, засновники та посадові особи якого були наближені до керівництва банку, укладено низку договорів зарахування зустрічних однорідних вимог з вкладниками, які є пов’язаними з банком особами.

Незважаючи на всі спроби банку визнати в судовому порядку ці договори нікчемними, станом на сьогоднішній день існує рішення з зобов’язанням банку здійснити зарахування на 1,425 млн доларів.

За фактами виявлених у банку маніпуляцій, у тому числі із активами, станом на 23 жовтня 2017 року ліквідатором Укргазпромбанку подано 22 заяви до правоохоронних органів про вчинення кримінальних правопорушень на загальну суму 442,23 млн грн.

Балансова вартість активів Укргазпромбанку, включених до ліквідаційної маси банку, склала 1 100,55 млн грн, незалежні оцінювачі оцінили їх у 277,10 млн грн. 81,3 % активів банку - кредити юридичних та фізичних осіб. Балансова вартість кредитного портфелю - 894,86 млн грн, оціночна вартість - 116,06 млн грн. Сума акцептованих кредиторських вимог – 637,1 млн грн, вкладникам здійснено виплати гарантованого відшкодування – на 217,6 млн грн.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Фонд гарантування пояснив причини ліквідації Укргазпромбанку.

Коментарі
Додати коментар