До новин

СБУ хоче конфіскувати майно глави правління Укргазбанку

17 листопада, 2017
Резонансні справи
СБУ хоче конфіскувати майно глави правління Укргазбанку

СБУ здійснює досудове розслідування кримінального провадження в рамках якого було встановлено, що службові особи Терра Банку за попередньою змовою із власниками Терра Банку та службовими особами і власниками компанії Tosolan Trading Limited (Кіпр) вчинили заволодіння коштами зазначеного банку в сумі 40,39 млн дол шляхом зловживання своїм службовим становищем під час передачі в заставу коштів, що були на кореспондентському рахунку банку в Meinl Bank AG (Австрія), для забезпечення виконання кредитних зобов`язань Tosolan Trading Limited перед банком Meinl Bank AG, та вчинили легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, в особливо великому розмірі.

Така інформація міститься в ухвалі Шевченківського райсуду міста Києва від 2 листопада, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Фінбаланс».

Згідно з судовими матеріалами, за даними слідства, в серпні 2011 року службові особи Терра Банку, перебуваючи в змові із власниками банку, ініціювали підписання кредитного договору між Tosolan Trading Limited і Meinl Bank AG на 40 млн дол, яке (підписання) й відбулося 22.08.2011.

Тоді ж, як зазначається, глава правління Терра Банку, без погодження із спостережною радою банку, підписав договір застави (як забезпечення кредитної угоди). У заставу для Meinl Bank AG були передані кошти Терра Банку, які знаходилися на його рахунку в Meinl Bank AG. При цьому, як уточнюється, глава правління Терра Банку, всупереч вимогам законодавства і нормативної бази НБУ, не повідомив службовим особами Терра Банк, які вели бухгалтерських облік та звітність, про підписання договору застави і не надав їм його. Також з огляду на це не був сформований резерв для покриття відповідного кредитного ризику.

Як зазначається в судових матеріалах, новий глава правління Терра Банку після призначення 28.05.2012 на посаду, отримавши договір застави від Meinl Bank AG, знову ж таки не надав його уповноваженим особам Терра Банку та не повідомив про цей документ. Тому кошти Терра Банку в Meinl Bank AG в бухгалтерському обліку продовжили рахуватись такими, що не перебували в жодному обтяженні.

05.09.2014, у зв`язку із неповерненням кредиту компанією Tosolan Trading Limited, із коррахунку Терра Банк в Meinl Bank AG були списані кошти в сумі 40,39 млн дол, через що банку завдані збитки на вказану суму.

Окремо в ухвалі суду зауважується, що в період з 22.08.2011 по 21.08.2014 (тобто в період вчинення вищевказаних злочинів) ПАТ «Українська стратегічна група» було власником 99,2164% акцій Терра Банку. При цьому, як констатується, 33,3333% акцій ПАТ «Українська стратегічна група» перебували у власності громадянина України, який з квітня до грудня 2011 року працював на посаді голови правління ПАТ «Українська стратегічна група», а з квітня 2010 року до квітня 2011 року - на посаді голови правління Терра Банку.

За даними НКЦПФР, в період з 09.04.2010 по 11.04.2011 главою правління Терра Банку був Кирило Шевченко – нинішній глава правління Укргазбанку. На офіційному ж сайті Укргазбанку зазначається, що К. Шевченко з квітня по грудень 2011 року був главою правління ПрАТ «Українська Стратегічна Група».

В ухвалі суду наголошується, що підписання згаданого вище договору застави «не могло вчинятись без відома та погодження фактичних власників банку» (цитата).

Також в документі є посилання на норми закону «Про банки і банківську діяльність», що «пов`язана з банком особа за порушення вимог законодавства, у тому числі нормативно-правових актів Національного банку України, здійснення ризикових операцій, які загрожують інтересам вкладників чи інших кредиторів банку, або доведення банку до неплатоспроможності несе цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність».

«Пов`язана з банком особа, дії або бездіяльність якої призвели до завдання банку шкоди з її вини, несе відповідальність своїм майном. Якщо внаслідок дій або бездіяльності пов`язаної з банком особи банку завдано шкоди, а інша пов`язана з банком особа внаслідок таких дій або бездіяльності прямо або опосередковано отримала майнову вигоду, такі особи несуть солідарну відповідальність за завдану банку шкоду», - наголошується в судовій ухвалі.

З огляду на це, слідчі СБУ - за погодженням з ГПУ - просили суд накласти арешт низку об’єктів нерухомості та транспортних засобів К. Шевченка ("незалежно від того за ким вони зареєстровані") – «з метою подальшої конфіскації майна як виду покарання, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення» (цитата).

Проте суд відмовився задовольнити це клопотання, наголосивши, в т.ч., що оскільки слідчим або ж прокурором відповідні відомості щодо причетності К. Шевченка до злочину не внесені до ЄРДР, «то відповідно вони слідчим, прокурором отримані та встановлені не були, що не дає підстав вживати заходи забезпечення щодо майна» (цитата).

Кирило Шевченко в коментарі для Finbalance зазначив наступне: «Ця справа не мала та не має до мене жодного відношення» (цитата).

Коментарі
Додати коментар