До новин

Щорічні збитки від передачі держземель в розпорядження ОТГ можуть сягати 12 млрд

21 листопада, 2017
Збитки
Щорічні збитки від передачі держземель в розпорядження ОТГ можуть сягати 12 млрд

Недонадходження коштів до місцевих бюджетів в результаті заниження ставок оренди держземель, а також передачі їх у користування на безоплатній основі може скласти від 7,5 до 12 млрд. гривень в рік.

Про це йдеться в заяві економістів незалежної групи макроекономічних досліджень і прогнозів IMF Group Ukraine, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на Аgronews.

10 листопада на засіданні Національної ради реформ головою комітету з аграрної політики і земельних відносин – Олександром Бакуменком була озвучена ініціатива щодо передачі всіх державних земель за межами населених пунктів об'єднаним територіальним громадам, а в регіонах, де ОТГ ще не створені районним адміністраціям. Мова йде про 3 млн. га, які сьогодні знаходяться в розпорядженні Госгеокадастра.

«Очевидно, що ні голови ОТГ, ні районних адміністрацій не зацікавлені в використанні централізованої системи торгів Госгеокадастра і з високою ймовірністю повернуться до тіньових схем, які існували до 2013-го року, коли орендар сплачує мінімальну ставку 1% до бюджету і ще стільки ж або більше – розпоряднику земель. Оскільки зараз практика розпорядження комунальними землями саме така», - йдеться в релізі IMF Group Ukraine.

«Ми вважаємо, що дане рішення може знизити доходи місцевих бюджетів на 3,5-5,6% або 7,5-11 млрд. гривень і перевести цей ресурс в тінь», - вважають економісти IMF Group Ukraine.

Ґрунтується дана оцінка на різниці між поточною вартістю оренди державних земель і мінімальної, - визначеної Земельним кодексом.

Так, згідно з постановою Кабміну № 413, прийнятого в червні – мінімальна ставка орендної плати за лотами держ. земель повинна бути не нижче 8% від їх нормативно-грошової оцінки. При цьому, оскільки всі торги по аукціонах прав оренди в обов'язковому порядку були переведені в електронну форму, - за підсумками 9 місяців 2017-го року середня ставка оренди в середньому по країні зросла вже до 14% від НГО.

Але оскільки постанова № 413 стосується виключно земель державної форми власності, - інші землі (включаючи і комунальної власності, яке пропонується передати землі Госгеокадастра) перейдуть до регулювання Податкового кодексу, де мінімальна ставка оренди становить всього 0,3-1%.

Враховуючи, що середня нормативно-грошова оцінка 1 га становить 31 тис. грн. – легко розрахувати, що різниця в 8-13% від НГО для здаються в оренду 3 млн. га - це 7,5-11 млрд. грн. потенційних недонадходжень в бюджет за один календарний рік, у разі проведення планованої земельної децентралізації - йдеться в заяві IMF Group Ukraine.

Коментарі
Додати коментар