До новин

«Мільярд гривень Суркісів» у Приватбанку поки ніхто не списував - прес-служба

23 листопада, 2017
Банкрутство фінустанов
«Мільярд гривень Суркісів» у Приватбанку поки ніхто не списував - прес-служба

Приватбанк заявляє, що Державна виконавча служба поки що не накладала арешт на кореспондентський рахунок банку й не списувала кошти на користь сім'ї Суркісів.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація з посиланням на «Українські новини».

Приватбанку повідомили, що станом на 21 листопада в банк не надходили документи від державних виконавців і арешт на коррахунок не накладався.

У Нацбанку повідомили, що інформація про рух коштів на коррахунку Приватбанку, відкритому в НБУ, є банківською таємницею.

13 листопада Виконавча служба відкрила провадження за заявами сім'ї Суркісів про стягнення зазначених коштів з банку.

Паралельно Національний банк подав касаційну скаргу до Вищого адмінсуду по даній справі з проханням визнати незаконним рішення судів перших двох інстанцій.

10 листопада ВАСУ відмовив Національному банку, проте вже 14 листопада НБУ було повторно подано клопотання про зупинення виконання судових рішень.

Дане клопотання також не було задоволено.

Як повідомлялося, Київський апеляційний адміністративний суд 6 листопада зобов'язав Приватбанк повернути сім'ї Суркісів 1,05 млрд гривень, 266,2 тис. доларів і 7,8 тис. євро.

27 грудня 2016 року Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження за позовом сім'ї Суркісів: Ігоря, Григорія, Рахміль (батько Ігоря й Григорія), Марини (дочка Ігоря), Світлани (дочка Григорія) Суркісів й Поліни Ковалик (дружина Григорія).

Вони просили скасувати рішення НБУ №105 від 13 грудня 2016 року, яким вони були визнані інсайдерами Приватбанку.

На етапі роботи тимчасової адміністрації в банку була проведена процедура конвертації коштів інсайдерів банку в капітал (bail-in).

З матеріалів суду слідувало, що Ігор Суркіс мав у Приватбанку рахунок на 151 млн гривень, Поліна Ковалик - 514,1 млн гривень, Григорій Суркіс - 163,1 млн гривень, Марина Суркіс - 174,5 млн гривень, Рахміль Суркіс - 44,8 млн гривень.

Також вони вимагали повернути їм 266,2 тис. доларів і 8 тис. євро ненарахованих відсотків за депозитами.

17 травня суд визнав незаконним і скасував рішення комісії НБУ про визнання пов'язаними із Приватбанком особами сім'ї Суркісів, а також скасував накази тимчасового адміністратора Приватбанку, які стосувалися рахунків фізосіб.

При розгляді цих справ НБУ вказував, що Ігор Суркіс і Ігор Коломойський - акціонери в т.ч. телеканалу «1+1», що свідчить про зв'язок Суркіса із Приватбанком, а тому й родичі Ігоря Суркіса теж уважаються пов'язаними із Приватбанком особами.

Суд дійшов висновку, що не доведена істотна участь Ігоря Суркіса в пов'язаних із Приватбанком компаніях - ТОВ «Телерадіокомпанія «Студія 1 + 1», ТОВ «Гравіс-Кіно» і ПрАТ «Телекомпанія «ТЕТ».

Суд послався на те, що в Єдиному держреєстрі юросіб і фізосіб-підприємців Ігор Суркіс не зазначений власником істотної участі, бенефіціаром, учасником, керівником або будь-якою іншою особою у зазначених структурах.

Також суд вирішив, що НБУ належним чином не довів зв'язок Ігоря Суркіса в тому числі з «Запорізьким заводом феросплавів» і «Нікопольським заводом феросплавів» (одним з бенефіціарів яких є Коломойський).

6 листопада Київський апеляційний адміністративний суд відхилив апеляцію Національного банку, Міністерства фінансів, Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Національний банк уже подав касаційну скаргу у Вищий адміністративний суд і звернувся в суд із проханням призупинити виконання вищезгаданого рішення до вирішення спору в касаційній інстанції.

«Ми вважаємо, що суди першої й апеляційної інстанції порушили процесуальне законодавство, проігнорували представлені докази в справі й винесли неправосудне рішення. Наразі вивчається можливість звернутися із цього приводу у Вищу раду правосуддя», - повідомили агентство вНацбанку.

НБУ підкреслює, що рішення про входження держави в капітал Приватбанку, прийняте в грудні 2016 року - обґрунтоване й законне рішення держави, що реалізовано відповідно до закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», ст. 41.1.

«Це рішення дозволило не тільки захистити більш ніж 20 млн громадян України, які зберігають кошти в цьому банку й користуються його сервісами, а й уникнути системних ризиків для банківського сектора, що стало заставою збереження фінансової стабільності в країні», - зазначили в НБУ.

Як повідомлялося, у грудні 2016 року Кабінет Міністрів вирішив націоналізувати Приватба

Під час роботи тимчасової адміністрації борги перед акціонерами банку й пов'язаними з ним особами (уому числі і єврооблігації) потрапили під механізм bail-in.

Загальна сума проведеного bail-in становила 29,4 млрд гривень.

17 травня суд зобов'язав Приватбанк повернути 364 млн гривень А-Банку, що належить братам Суркісам.

Коментарі
Додати коментар