До новин

Порятунок банків коштував Україні 14% ВВП – НБУ

01 грудня, 2017
Санація
Порятунок банків коштував Україні 14% ВВП – НБУ

Прямі витрати України на вирішення банківської кризи, що спричинила банкрутство десятків фінансових установ, з 2014 року становили 14% ВВП.

Про це заявив заступник голови Національного банку Дмитро Сологуб, повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація.

«Прямі витрати України на вирішення банківської кризи становили близько 14% ВВП, і це ще відносно небагато», - сказав він.

За словами Сологуба, проблеми в банківському секторі України сформувалися не за останні кілька років, а стали наслідком фінансової кризи 2008-2009 років, з яким вітчизняні регулятори так і не зуміли впоратися.

«Ці проблеми накопичилися ще з 2008 року і не усувалися через ігнорування реальної ситуації», - підкреслив заступник голови НБУ.

Нагадаємо, в ході очищення банківської системи Нацбанк з початку 2014 року визнав неплатоспроможними понад 80 фінустанов, які передані в управління Фонду гарантування вкладів фізосіб.

За цей період фонд виплатив вкладникам банків близько 80 мільярдів гривень відшкодування.

Станом на 1 жовтня фонд подав правоохоронцям 3299 заяв щодо неправомірних дій в неплатоспроможних банках на загальну суму 262,3 мільярда гривень, в тому числі 435 заяв на 192,2 мільярда гривень - щодо власників і топ-менеджерів фінустанов.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, Фонд гарантування вкладів скоротив резерви до 14,3 мільярда.

Коментарі
Додати коментар