До новин

Суд скасував рішення НБУ про ліквідацію банку «Преміум»

04 грудня, 2017
Резонансні справи
Суд скасував рішення НБУ про ліквідацію банку «Преміум»

Окружний адмінсуд Києва 28 листопада частково задовольнив позов одного з акціонерів банку «Преміум» - Леоніда Первака - та скасував рішення НБУ від 10 лютого 2016 року про ліквідацію цього банку.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Суд зобов’язав НБУ повернути банківську ліцензію банку «Преміум».

У 2016 році суд також задовольнив був вказаний позов акціонера банку «Преміум». Причому суди апеляційної та касаційної інстанції залишили це рішення без змін. Однак Верховний Суд постановою від 01.08.2017 скасував його та відправив справу на новий розгляд.

НБУ відправив банк «Преміум» на ліквідацію у лютому 2016 року в зв’язку з порушенням законодавства в сфері запобігання та протидії легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансування тероризму та фінансування розповсюдження зброї масового знищення та здійсненням ризикової діяльності, яка загрожує інтересам вкладників.

На думку ж позивача, ліквідація банку були неадекватним заходом впливу, оскільки було порушено принцип пропорційності за відсутності загрози інтересам вкладників.

Як зауважується в судових матеріалах, на думку НБУ, ознаки здійснення ризикової діяльності банку «Преміум» були, зокрема, в діях клієнта банку-фізособи при розрахунках закордоном на 437,6 млн грн, які здійснювались переважно за рахунок наданого банком кредиту овердрафт.

Причому більшість коштів, за рахунок яких здійснювались кредиту овердрафт, відбулося за рахунок коштів, які надходили від восьми клієнтів банку-фізосіб як поповнення рахунку. Водночас на 22.12.2015 в банку були відсутні будь-які договори, які б свідчили про існування ділових відносин клієнта з вищезазначеними особами. Разом з тим, суд дійшов висновку, що Нацбанк належно не довів наявність порушень у цих операціях.

«Скасування протиправного рішення НБУ або іншого органу не є втручанням в дискреційні повноваження, а є передбаченим ст. 55 Конституції способом захисту порушених прав особи. Отже, втручання в дискреційні повноваження НБУ або іншого органу під час розгляду даної справи не відбувається», - додається в постанові Окружного адмінсуду м. Києва.

За даними Фонду гарантування, на 01.11.2017 вкладникам банку «Преміум» у межах гарантійної суми було виплачено 147,1 млн грн (98,5% запланованих виплат).

Неофіційно банк «Преміум» пов`язували з екс-кандидатом на посаду мера Києва С. Думчевим.

В офіційному переліку власників істотної участі в банку він не фігурував. За даними НБУ на 01.01.2016, найбільшими акціонерами банку були Лариса Смірнова (33,5%), Леонід Первак (33%), Ігор Алексєєв (9,84%), Руслан Сокур (9,69%), Павло Погиба (8,99%), Ігор Ходимчук (4,98%).

У грудні 2015 року Леонід Первак в інтерв’ю газеті «Дзеркало тижня. Україна» констатував, що Сергій Думчев є членом наглядової ради банку «Преміум». «Він мій близький друг, більш того, він доводиться братом Ларисі Смирнової та представляє її інтереси в наглядовій раді. Всі документи щодо цього також надані НБУ. Так, він сприяє в управлінні банком, але він точно не є його власником», - підкреслював Л. Первак.

За ж даними НКЦПФР, у свій час Сергій Думчев був головою наглядової ради банку «Преміум». На цю ж обставину звертав увагу НБУ в заяві про віднесення до категорії неплатоспроможних «Класикбанку» (у Нацбанку констатували, що вказані у відомостях про структуру власності «Класикбанку» особи є номінальними утримувачами на користь С. Думчева).

Коментарі
Додати коментар