До новин

Прокуратура розслідує схеми з виведення коштів Дельта Банку через Meinl Bank AG

04 грудня, 2017
Резонансні справи
Прокуратура розслідує схеми з виведення коштів Дельта Банку через Meinl Bank AG

Відповідно до ухвали Печерського райсуду Києва від 30 жовтня, Київська місцева прокуратура №6 здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, що пов’язане з сумнівними операціями збанкрутілого Дельта Банку, проведеними через Meinl Bank AG.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінклуб».

За даними слідства, службові особи Дельта Банку – «з метою одержання неправомірної вигоди для себе та інших осіб, всупереч інтересам ПАТ «Дельта Банк»« - уклали ряд фіктивних договорів з юридичними та фізичними особами (у т.ч. ТОВ «САБ-Р», ТОВ «ТІ Ел Сі Сістемс», ТОВ «Боні і Клайд» та ТОВ «Проціон Торг») для приховання незаконних операцій з використанням кореспондентських рахунків в Meinl Bank AG (Австрія), Deutshe Bank Trust Company Americas.

«Уповноваженою особою ФГВФО на ліквідацію ПАТ «Дельта Банк під час діяльності, зокрема при підготовці матеріалів на запити спеціалістів ТОВ «Ернст енд Янг Аудиторські послуги» для здійснення аналізу та проведення аудиту банку ПАТ «Дельта Банк», було виявлено численні факти проведення великої кількості операцій з використанням кореспондентських рахунків ПАТ «Дельта Банк», відкритих в закордонних (рахунки НОСТРО), при цьому такі операції не були підтвердженні банками – кореспондентами», - йдеться в ухвалі суду.

Нагадаємо, фахівці «Ернст енд Янг» в рамках аудиту Дельта Банку серед іншого встановили, що розрахункова сума збитків (яка ще не була визнана Дельта Банком в обліку) за проаналізований період (тобто з 2012 року – за останні три роки до введення тимчасової адміністрації) склала 42,1 млрд грн.

«Ця сума збитків розрахована на основі вибіркового аналізу і не може вважатися за сумарний збиток банку. Повна сума можливих збитків не може бути кількісно оцінена через  різниці у часі виникнення, включаючи значні розбіжності в обмінних курсах при конвертації у гривню, що впливає на суму збитків; деякі збитки не були підтверджені через недостатність документації; збитки у результаті розбіжностей в оціночній вартості (оскільки могли бути використані різні методи та підходи до оцінки)», - йшлося в презентації «Ернст Енд Янг».

Також аудитори вказували на видачу кредитів під відсоткові ставки нижче ринкових; неповне відображення в обліку інформації щодо наданих акредитивів; відсутність договорів застави у кредитних справах позичальників; кредити, надані у заставу багатьом контрагентам, усупереч положенням договорів застави тощо.

Як повідомляв інформпортал Банкрутство & Ліквідація, на думку фахівців ФГВФО, великі вкладники Дельта Банку навряд чи отримають відшкодування.

Коментарі
Додати коментар