До новин

Судді господарських судів обговорили реформування законодавства про банкрутство

05 грудня, 2017
Події
Судді господарських судів обговорили реформування законодавства про банкрутство

1 грудня за програмою Національної школи суддів спільно з Центром комерційного права та Вищим господарським судом з метою підвищення рівня кваліфікації суддів господарських судів, які розглядають справи про банкрутство, проведено семінар на тему «Реформа законодавства про банкрутство: формування належної судової практики».

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ВГСУ.

Метою заходу було обговорення проблемних питань, які виникають у ході розгляду справ про банкрутство, з точки зору закону та практики.

Учасників семінару привітали новообрані Голова Верховного Суду Валентина Данішевська та заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов.

Зокрема, Валентина Данішевська підкреслила, що оновлений Верховний Суд має стати взірцем етичної поведінки судді і це реалізується в тому числі через навчання та переосмислення. Також вона наголосила на важливості єдності судової практики. "Ми маємо усвідомити, що єдність судової практики йде слідом за розумністю. Повинні вивчити кращі практики, а потім зробити їх єдиним напрямком. Зобов'язані продемонструвати суспільству виважені, не поспішні рішення, а головне – зрозумілі. Ми вже не можемо просто через посилання на безліч нормативних актів, які є в нашому арсеналі (кодекси, спеціальні акти і т.д.), назвати кілька статей, а потім підсумувати, що суд вирішив… Це вочевидь вже нікого не влаштовує. Ми маємо пояснити, чому пішли такою логікою, і тоді наше рішення буде сприйнято. Люди мають зрозуміти, як розвивалася думка судді, як він прийшов до такого рішення. Ми будемо вчитися і будемо навчати для досягнення стабільності і передбачуваності судової практики, яку всі від нас очікують. Всі знання, що ми отримуватимемо, ми будемо нести до вас, навчати вас. А ви, в свою чергу, будете навчати чи можливо навіть виховувати адвокатів, щоб вони відповідно працювали, видобували докази і т.д. Крім того, нам ще належить знайти спільну думку і серед суддів. Ми повинні навчати один одного, а хто більш досвідчений, має переглядати свої стереотипи, своє бачення. І це стане допомогою саме молодим суддям, які прийшли з адвокатури та з наукової спільноти. Переконана, що це буде дуже гарна синергія. Сьогодні суспільство має величезні очікування від реформованої судової системи і ми згодом маємо перед ним відзвітувати. Я усвідомлюю, що зміни передусім мають відбутися у Верховному Суді, але і від вас багато чого залежить. Тому ми будемо орієнтувати вас своїми рішеннями. Впевнена, що ключ до кращих судових практик і до нашого авторитету - це навчання", - наголосила Голова Верховного Суду.

Крім того, на переконання Валентини Данішевської, потрібно працювати не лише над практикою, а й побудувати якісну систему добору кадрів. "Моя мрія на майбутнє, щоб з часом зник з нашої риторики вислів "очищення судової системи" і ми замінили його на "самоочищення". І хотілося б, щоб ми з цим змогли впоратися самостійно!"

У свою чергу, заступник Голови Верховного Суду Богдан Львов звернув увагу колег на поширену в суспільстві думку про те, що вже майже не залишилося підприємств, які можуть потрапити під процедуру банкрутства, а тому прийдеться переходити до санації. Адже ділити вже немає чого, а потрібно відновлювати. "Це потребує інвестицій, а над інвестиційною привабливістю доведеться працювати всім – і державі, і суддям, зокрема, господарських судів", - підкреслив Богдан Львов та побажав учасникам семінару успіхів, продуктивної праці і нових досягнень у їхніх сферах.

Також з вітальними промовами виступили начальник відділу спеціальної підготовки кандидатів на посаду судді НШСУ, суддя Вищого адміністративного суду України у відставці Олександр Гашицький та директор Центру комерційного права Андрій Волков.

Основними доповідачами стали директор Центру комерційного права Андрій Волков, головний експерт із правознавства Центру комерційного права Юрій Попов та судді третьої судової палати ВГСУ, яка спеціалізується на розгляді спорів про банкрутство та пов'язаних з банкрутством, Володимир Поліщук та Олександр Удовиченко.

Судді ВГСУ, зокрема, зосередили увагу присутніх на практичних аспектах і проблемних питаннях застосування законодавства про банкрутство, які виникають на стадії порушення провадження у справі про банкрутство, та у зв’язку з реалізацією майна боржника і заміщення активів у процедурі банкрутства.

У свою чергу, Директор Департаменту Міністерства юстиції України Юрій Моісеєв та головний консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики Ігор Бондур у своїх виступах зупинилися на законодавчих ініціативах щодо вдосконалення системи банкрутства.

Учасники заходу мали змогу проаналізувати з фахівцями приклади з власної практики та обмінятися досвідом. На їх переконання, обговорення важливих питань та інформаційний матеріал, отриманий на семінарі, в подальшому сприятиме правильному формуванню єдиної судової практики з розгляду справ про банкрутство.

На завершення навчального семінару судді господарських судів отримали відповідні сертифікати НШСУ.

Коментарі
Додати коментар