До новин

НБУ з 25 грудня пом’якшить вимогу до банків щодо обов’язкових резервів

06 грудня, 2017
Законодавство
НБУ з 25 грудня пом’якшить вимогу до банків щодо обов’язкових резервів

Регулятор зменшить вимогу щодо обсягу обов’язкових резервів, який банки повинні зберігати на коррахунку в центральному банку щоденно на початок операційного дня. Відповідне рішення вже погоджене й набуде чинності 25 грудня поточного року.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на «Фінбаланс».

Досі кожний банк повинен був тримати на коррахунку в НБУ на початок кожного дня 40% від суми коштів, що підлягає обов’язковому резервуванню і зберіганню в період утримання. Згідно рішення равління, цей показник буде знижено до 0%

Відповідно, скасовується норма щодо дозволеної кількості випадків недотримання банками щоденних залишків обов’язкових резервів на коррахунку протягом трьох періодів утримання поспіль. Період утримання обов’язкових резервів залишився з 11 числа поточного і до 10 числа наступного місяця.

У подальшому, банки при виконанні вимог обов’язкових резервів будуть зобов’язані дотримуватися установленого нормативу обов’язкового резервування лише в середньому за відповідний період утримання. Нормативи обов’язкового резервування як і раніше становлять 6,5 - для депозитів юридичних та фізичних осіб у національній та іноземній валютах на вимогу, а також коштів на поточних рахунках, і 3,0 - для строкових депозитів юридичних і фізичних осіб у національній та іноземних валютах.

В НБУ вказують, що це дасть можливість банкам оперативно розпоряджатися додатковими ліквідними коштами й у підсумку додаткова гнучкість банків в управлінні своєю ліквідністю сприятиме більш активному розвитку міжбанківського грошово-кредитного ринку України.

Відповідні зміни затверджено рішенням Правління НБУ від 23 листопада 2017 року № 752-рш і набувають чинності з 25 грудня 2017 року.

Коментарі
Додати коментар