До новин

ФГВФО скаржиться на дії держреєстраторів стосовно банків-банкрутів

08 грудня, 2017
Банкрутство фінустанов
ФГВФО скаржиться на дії держреєстраторів стосовно банків-банкрутів

Фонд гарантування вкладів фізосіб занепокоєний тим, що державні реєстратори на основі аналогічних судових рішень вчиняють кардинально протилежні дії щодо процедур тимчасової адміністрації (ліквідації) неплатоспроможних банків.

Про це повідомляє інформаційний портал Банкрутство & Ліквідація із посиланням на прес-службу ФГВФО.

«Викликає занепокоєння неоднозначність та непослідовність позиції державних реєстраторів щодо зміни керівників неплатоспроможних банків на підставі чинних судових рішень. Непоодинокими є випадки, коли, отримавши рішення суду про скасування процедур тимчасової адміністрації/ліквідації неплатоспроможного банку, колишні керівники таких установ поновлюють у реєстрі юридичних осіб записи про наявність у них повноважень на управління банком-банкрутом», - наголосили у Фонді.

Як приклад можна навести:

- ПАТ «УкрІнБанк» (приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Сазонова О.М., приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Скульска Т.А., державний реєстратор комунального підприємства Новопетрівської сільської ради «Результат» Піотровська Ю.А.);

- ПАТ «КСГ Банк» (державні реєстратори Печерської районної в місті Києві адміністрації Мельнікова Н.С. та Максименко Л.І., приватний нотаріус Київського міського нотаріального округу Прокудіна Л.Д.);

- ПАТ «Златобанк» (реєстратор Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» Дідичук І.А.).

«При цьому жодне з рішень суду стосовно вказаних банків не містило прямої вказівки державному реєстратору вчиняти будь-які реєстраційні дії. Зміни реєстратором керівництва у ПАТ «Златобанк» на підставі судового рішення суперечать навіть самому судовому рішенню, яким відмовлено позивачу у задоволенні позовної вимоги щодо відновлення повноважень колишніх органів управління банку», - додали у прес-службі.

У той же час, у випадку пред’явлення реєстратору судових рішень на користь НБУ та Фонду гарантування, у тому числі вищих судових інстанцій, зокрема, Верховного Суду України, державний реєстратор відмовляє у поновленні повноважень призначеної ФГВФО уповноваженої особи. Приклад – ПАТ «КБ «Союз» (державний реєстратор Печерської районної в місті Києві адміністрації Іванюха О.В.).

На окрему увагу заслуговує факт активного використання реєстраторами механізму, який унеможливлює вчинення реєстраційних дій щодо відновлення даних про уповноважену особу у реєстрі як керівника неплатоспроможного банку. Так, реєстратори в інтересах колишніх керівників та акціонерів неплатоспроможних банків відкривають так звані «реєстраційні вікна». У цей період відсутня можливість вчиняти будь-які інші реєстраційні дії щодо конкретної юридичної особи.  Зазначений механізм, зокрема, активно використовувався для унеможливлення поновлення даних в реєстрі про керівника – уповноважену особу ПАТ «Укрінбанк».

«Подібні прецеденти не тільки істотно перешкоджають здійсненню Фондом гарантування його основних завдань та функцій – реалізації активів неплатоспроможних банків з метою проведення розрахунків з кредиторами, і, як наслідок, відновленню довіри до банківської системи України, але й сприяють акціонерам та колишнім керівникам неплатоспроможних банків у виведенні з них залишків ліквідних активів. Наведена ситуація створює істотні ризики неповернення таких активів навіть за умови, що з часом відомості про уповноважену особу як керівника неплатоспроможного банку на підставі судового рішення будуть внесені до реєстру», - додали у Фонді.

Коментарі
Додати коментар